ژئو پارک طبس می‌تواند اولین نمونه موفق میراث غذایی را به دنیا معرفی کند

عضو شورای عالی شبکه ژئوپارک‌های جهانی گفت: برنامه‌ای را در شبکه ژئوپارک‌های جهانی از سال گذشته آغاز کردیم که به خوراک، آئین‌ها، سنت‌ها و میراث غذایی ژئو پارک‌ها می‌پردازد و فکر میکنم ژئو پارک طبس می‌تواند اولین نمونه موفق را در این زمینه به دنیا معرفی کند.

به گزارش پایگاه خبری طبس‌نیوز، علیرضا امری کاظمی عضو شورای عالی شبکه ژئوپارک‌های جهانی، ارزیاب رسمی شبکه ژئو پارک و مشاور ژئو پارک جهانی طبس است که عصر جمعه در دومین جشنواره نخل و شالی ازمیغان با اشاره به ظرفیت بی‌نظیر روستاهای طبس به خصوص روستای ازمیغان گفت: یکی از ارکان مهم ژئوپارک طبس روستای ازمیغان و دیگر روستاهاست که نقش بسیار فعالی در ثبت جهانی این ژئو پارک داشتند.

عضو شورای عالی شبکه ژئو پارک‌های جهانی گفت: این روستا یک ویژگی خاص دارد و آن این که بیش از ۱۵ میوه در این روستا تولید می‌شود، این شگفت انگیز است که در یک منطقه کاملا خشک این تنوع بالای محصولات را داشته باشیم.

وی افزود: روستای ازمیغان یکی از نقاط منحصر به فرد جهان است چرا که در این منطقه شالی که محصول منطقه پرآب و مرطوب است و خرما که محصول منطقهٔ گرم و خشک است را در کنار هم داریم و این یک مزیت بسیار ویژه و یک جاذبه بسیار عالی برای گردشگری به حساب می‌آید.

امری کاظمی با بیان این که هدف از اجرای این جشنواره معرفی محصولات و ارتقای آن است گفت: برنامه‌ای را در شبکه ژئوپارک‌های جهانی از سال گذشته آغاز کردیم که به خوراک، آئین‌ها، سنت‌ها و میراث غذایی ژئو پارک‌ها می‌پردازد و فکر میکنم ژئو پارک طبس می‌تواند اولین نمونه موفق را در این زمینه به دنیا معرفی کند.

وی افزود: طبس می‌تواند الگویی باشد برای باقی ژئو پارک‌های دنیا که به چه شکل میراث غذایی خود، تولیدات محلی و آداب و رسوم مرتبط با غذا و تغذیه را به دنیا معرفی کند و از آن به عنوان یک ویژگی خاص و جاذبه جدید برای ژئو پارک استفاده کند.

مشاور ژئو پارک جهانی طبس در ادامه افزود: حفظ اصالت و فرهنگ سنتی هم در ظواهر و هم در عمق میراثی که درمنطقه داریم، مثل پوشش محلی، موسیقی و ارائه محصولات مختصِ منطقه، بسیار مهم است.

محصولات بومی با کیفیت بسته‌بندی و بهداشتی بالا ارائه شود

عضو شورای عالی شبکه ژئو پارک‌های جهانی گفت: معتقدیم در چنین جشنواره‌هایی باید فقط محصولاتِ مختصِ همین منطقه ارائه شود، ما در ژئو پارک‌ها و مناطق بکری مثل ازمیغان هرگز توصیه نمی‌کنیم که محصولاتی خارج از منطقه ارائه شود.

وی افزود: لازم است صرفا محصولات محلی با هر کیفیت و هر سطحی که وجود دارد ارائه شود چرا که هدف ما معرفی محصولات و ایجاد انتفاع اقتصادی برای ساکنین است.

وی افزود: تنها اتفاقی که باید بیفتد این است که کیفیت کار بالا برود، کیفیت بسته‌بندی و کیفیت بهداشتی محصول بسیار مهم است که نیاز است ژئو پارک روی این موضوع کار کند و نظارت داشته باشد.

علیرضا امری کاظمی گفت: لازم است ضوابط و استانداردهایی با کمک اداره بهداشت و مواد غذایی ایجاد شود که تولیدکنندگان و ارائه‌دهندگان ملزم به رعایت آن ضوابط و چهارچوب‌ها باشند.

تخریب بخشی از ژئوپارک طبس تصمیمی نادرست بود

ارزیاب رسمی شبکه ژئو پارک جهانی طبس همچنین با اشاره به تخریب بخش مهمی از ژئو پارک طبس گفت: هرگونه دست اندازی و تغییر ماهیت در ساختار طبیعی به حفاطت زمین‌شناختی آسیب می‌زند.

وی افزود: در منطقه مشکلی پیش آمده بود و به خاطر آن این اتفاق را رقم زدند و من معتقدم اینکار تصمیم درستی نبوده چرا که با پاک کردن صورت مساله نمی‌توان مساله را حل کرد.

وی در خصوص ارائه راهکارها گفت: آن فضا بسیار فضای خاص و بکری بود و جذابیت‌های خاص خود را داشت که تخریب شد و خیلی حیف شد که این اتفاق افتاد، ما می‌توانستیم با آموزش‌هایی مستقیم و غیر مستقیم که به مردم می‌دهیم و با حفاظت از منطقه آن را حفظ کنیم.

امری کاظمی با ابراز تاسف از این اتفاق ناگوار گفت: حداقل کاری که می‌شد انجام شود این بود که فردی را مستقر کنیم تا  از این اتفاقات جلوگیری شود، به جای این که آن اثر طبیعی را از بین ببریم.

وی با بیان این که ما باید بدانیم به هر حال طبیعت محل خطر است و اگر کسی احتیاط نکند دچار صدمه می‌شود افزود: نقش ما آگاهی بخشی و آموزش است، نمی‌شود پلی را تخریب کنیم به این بهانه که ممکن است کسی خودش را از آن پرت کند یا جاده‌ها را ببندیم تا کسی تصادف نکند، جاده و پل باید باشد اما آگاهی و دانش مردم باید بالا برود و حفاظت ما مستحکم‌تر باشد تا این اتقاقات نیفتد.

امری کاظمی ضمن تحسین بومی بودن لباس بچه‌هایی که برای اجرای سرود به این جشنواره آمده بودند و تحسین سلیقه پوشش برگزار کنندگان جشنواره گفت:   منطقه طبس دست پری در این زمینه دارد و  از نظر میراث فرهنگی و البسه قدیمی خودش می‌تواند ابداعاتی داشته باشد و آن را احیا و به نسل جدید معرفی کند.

گفتنی است جشنواره نخل و شالی ازمیغان برای دومین سال برگزار شد و امروز جمعه یازدهم آبان ۱۴۰۳ میزبان مردم از سراسر طبس بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + پنج =