جایگاه ایران در تحقق اهداف امنیت‌محور بریکس

نورنیوز ـ گروه سیاست: نشست این دوره دبیران و مشاوران امنیت ملی کشورهای عضو و دوست‌دار «بریکس» با عنوان «بررسی امنیت سایبری به مثابه چالشی در حال توسعه‌ برای امنیت جهانی» از امروز دوشنبه دوم مردادماه در شهر ژوهانسبورگ بزرگترین شهر آفریقای جنوبی آغاز به‌کار کرد.


«علی اکبر احمدیان» نماینده رهبر معظم انقلاب و دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز به دعوت‌ دولت آفریقای جنوبی، برای شرکت در این نشست در صدر هیأتی عازم آفریقای جنوبی شده است.


دعوت از جمهوری اسلامی ایران با تجربیات گسترده‌ای که در مقابله با ابعاد مختلف تروریسم از جمله در حوزه سایبری دارد، بیان‌گر اقبال جهانی به برخوردار شدن از این تجربیات است.


پیش از این نشست، کنفرانس «گفتگوی احزاب سیاسی بریکس پلاس» روز سه‌شنبه ۲۷ تیرماه با سخنرانی «ماشاتیله» معاون رئیس جمهور آفریقای جنوبی و با حضور ایران در ژوهانسبورگ آغاز به کار کرده بود. 


«اسدالله بادامچیان» دبیرکل حزب موتلفه اسلامی به دعوت «فیکیله امبالولا» دبیرکل حزب گنگره ملی آفریقا (ANC)، حزب حاکم آفریقای جنوبی در این کنفرانس شرکت کرد.


در همین حال ۱۲ تیرماه خانم «نالدی پاندور» وزیر امور خارجه آفریقای جنوبی در گفت‌وگو با «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه نیز ضمن اشاره به ارسال دعوت‌نامه رسمی «رامافوزا» رئیس جمهور آفریقای جنوبی برای آیت‌الله رئیسی، بر حضور رئیس جمهور در اجلاس بریکس تأکید کرد. 


پیش از آن یعنی در اواسط خردادماه نیز وزیر امور خارجه در نشست وزرای خارجه و دوستان بریکس در آفریقای جنوبی شرکت و به سخنرانی پرداخته بود. 


مجموع این تحولات تا حضور امروز دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان در نشست بریکس، علاوه بر اینکه بیانگر عزم و اراده ایران برای حضور فعال و موثر در بزرگترین اتحاد جهانی است، استمرار متعادل و عمل‌گرایانه دیپلماسی دولت سیزدهم را آشکار می‌سازد که طیف گسترده‌ای از روابط منطقه‌ای، فرامنطقه‌ای و جهانی را در قالب روابط دو و چندجانبه محقق ساخته است. 


این رویکرد را در کنار خنثی‌سازی تحریم‌ها و حرکت در مسیر تامین منافع ملی ایران، باید زمینه‌ساز تسریع در جهت قرار گرفتن ایران در جایگاه حقیقی منطقه‌ای و جهانی خویش به عنوان بازیگری فعال و تأثیرگذار دانست. 


از سویی؛ بریکس نمایان‌گر تقریبا نیمی از جمعیت دنیاست که حدود یک‌ پنجم از اقتصاد جهان را نمایندگی می‌کند و مشارکت همه‌جانبه ایران در قالب دوستان بریکس که درخواست عضویت آن نیز با استقبال گسترده اعضا همراه بوده، نشان از اعتماد گسترده جهانی به ایران و واهی بودن ادعاهای غرب مبنی بر تهدید جهانی بودن ایران دارد.


نکته قابل توجه اینکه همزمان با رویکرد جهانی به ایران، این غرب است که با نگاه منفی جهانی مواجه است، چنانچه بر اساس گزارش‌های منتشره، رئیس‌جمهور فرانسه به نشست گروه بریکس دعوت نشد.


«سیریل رامافوزا» رئیس جمهور آفریقای جنوبی دعوت‌نامه‌هایی را برای سران ۷۰ کشور جهان برای حضور در اجلاس سران اتحاد آفریقا ارسال کرده بود، با این حال نام رئیس جمهور فرانسه در این میان به چشم نمی‌خورد. همچنین سران کشورهای آمریکا و انگلیس نیز به این نشست دعوت نشدند.


پیش از این وزیر امور خارجه فرانسه تأیید کرده بود که مکرون از رئیس جمهور آفریقای جنوبی درخواست کرده است تا به او فرصت شرکت در نشست گروه بریکس در ژوهانسبورگ را بدهد.


نشست سران گروه کشورهای بریکس اواخر ماه اوت برگزار می‌شود. گروه بریکس هم‌اکنون متشکل از کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی است. 


به عبارت دقیق‌تر؛ دعوت از ایران و خودداری از پذیرش درخواست کشورهایی همچون فرانسه، انگلیس و آمریکا سندی آشکار بر غیر قابل پذیرش بودن ادعاهای غرب در باب تهدیدات هسته‌ای و امنیتی ایران برای جهانیان است که سیاسی‌کاری و تهی بودن ادعاهای غرب در نشست‌های اخیر شورای حقوق بشر، شورای امنیت درباره ایران و یا ادعای آمریکا مبنی بر اعزام نیرو و رزم‌ناو به خلیج فارس برای مقابله با تهدیدات ایران را نشان می‌دهد.


از سوی دیگر؛ اقبال گسترده به هم‌گرایی اعضای بریکس با ایران برگرفته از این حقیقت است که جمهوری اسلامی ایران در کنار دیگر کشورهای هم‌سو و علاقه‌مند می‌تواند شریکی مطمئن برای بریکس در آینده باشد. 


ایران با تجربه بالای حضور فعال در نهادها و ابتکارات بین‌المللی، برخورداری از ذخایر کامل انرژی، شبکه‌های حمل‌ و نقل و ترانزیت کوتاه و ارزان، نیروی انسانی آموزش‌ دیده و دستاوردهای علمی چشمگیر و بالاتر از همه اراده‌ای قوی برای مشارکت در ایجاد نظمی عادلانه در جهان، می‌تواند شریک مهمی برای بریکس باشد.


نکته مهم در این زمینه نقش و جایگاهی است که ایران در عرصه چندجانبه‌گرایی نوین جهانی می‌تواند به عنوان الگویی پایدار و با ثبات در برابر یک‌جانبه‌گرایی غرب ایفا نماید.


مجموع این مولفه‌ها بیان‌گر اهمیت و نقش موثر و فراگیر ایران در چندجانبه‌گرایی جهانی است که با استقبال همگانی نیز همراه شده است. 


غرب که زمانی مدعی بهره‌گیری از تحریم‌ها برای تسلیم و انزوای ایران بود، امروز نه تنها به آن دست نیافته بلکه جهان شاید افول یک‌جانبه‌گرایی غرب و رویکرد جهانی به مقابله با آن است.


در همین حال؛ هم‌زمان اقبال به توسعه و هم‌گرایی بیشتر با ایران در حال شتاب گرفتن است و توسعه روابط کشورهای منطقه و گرایش آنها به همکاری امنیتی با تهران به‌ویژه در تامین امنیت خلیج فارس بدون حضور بیگانگان، عضویت دائم ایران در شانگهای و استقبال بریکس برای عضویت جمهوری اسلامی نمودی از این حقیقت انکارناپذیر است.

نورنیوز

لینک منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − 5 =