پیامدهای استقرار تسلیحات اتمی امریکا در انگلیس

نورنیوز-گروه بین‌الملل: روزنامه انگلیسی «تلگراف» بازگشت تسلیحات آمریکایی به خاک انگلیس را بخشی از برنامه ناتو برای توسعه و ارتقای پایگاه‌های اتمی در پاسخ به تنش‌های شدید با کرملین در پی جنگ روسیه و اوکراین ارزیابی کرد. این خبر اوایل بهمن‌ماه و در حالی منتشر شد که تاکنون نهادهای نظارتی همچون آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که موظف به خلع سلاح هسته‌ای و جلوگیری از تکثیر و گسترش این نوع سلاح‌ها می‌باشد، هیچ واکنشی نداشته‌اند که ابهامات در باب صداقت و مسئولیت‌پذیری این نهادها را افزایش داده است!


آمریکایی‌ها با ادعای اینکه این تسلیحات در گذشته هم در اروپا از جمله در انگلیس وجود داشته  و ۲۰۰ کلاهک هسته‌ای آمریکا در سراسر اروپا مستقر است، به دنبال توجیه تحرکات غیر صلح‌آمیز هسته‌ای در انگلیس به بهانه‌ امنیت بین‌الملل هستند، اما در باب این رفتار چند نکته قابل توجه است:


۱. رفتارهای مقامات آمریکایی و انگلیسی از گذشته تا امروز نشان می‌دهد که عقلانیت و نگاه جهان‌شمول امنیت‌محور برای آنها قابل تصور نیست. استفاده آمریکا از بمب هسته‌ای در کشتار مردم ژاپن، استفاده از تسلیحات آغشته به اورانیوم ضعیف‌شده توسط آمریکا و انگلیس در افغانستان و عراق که هزاران قربانی و کودک ناقص‌الخلقه را به همراه داشته است، تنها گوشه‌ای از این رویکرد منفعت‌طلبانه و غیر مسئولانه سران این کشورها در قبال تسلیحات هسته‌ای است که تا امروز نیز ادامه دارد. ارسال تسلیحات به اوکراین از سوی این کشورها در حالی است که در اوکراین روی تسلیحات دریافتی هیچ مدیریتی وجود ندارد؛ چنانکه بسیاری از این تسلیحات در بازار آزاد فروخته می‌شود. بی‌پروایی دیوانه‌وار سران این کشورها در استفاده از سلاح هسته‌ای چنان است که «لیز تراس»، نخست‌وزیر پیشین انگلیس در سخنانی رسما عنوان می‌کند که برای تحقق اهدافش حاضر به استفاده از سلاح هسته‌ای است. با توجه به چنین پیشینه‌ای قطعا گسترش بمب‌های هسته‌ای آمریکا در انگلیس تهدیدی برای امنیت بین‌الملل است.


۲. کارنامه اروپا نشان می‌دهد که رفتارهای نادرست و بحران‌ساز دولتمردان موجب رشد جریان‌ها و تفکرات راست افراطی در این قاره شده است که پیروزی افراط‌گرایان در هلند و برگزاری نشست راست‌گرایان افراطی در ایتالیا نمودی از این وضعیت است. افراط‌گرایی چنان در اروپا گسترش یافته است که دولتمردان کنونی بسیاری از کشورهای اروپایی نیز به رفتارهای رادیکالی و افراط‌گرایی بی‌ حد‌و‌حصر روی آورده‌اند که نمود آن را در افراط‌گرایی ضد دینی و ضد مهاجرتی در فرانسه، انگلیس و آلمان می‌توان مشاهده کرد.


با توجه به رویه حاضر در اروپا، قطعا وجود تسلیحات اتمی از جمله تسلیحات اتمی آمریکا در اروپا، تهدیدی بالقوه برای امنیت جهان است؛ چرا که روند سیاسی در این قاره و البته آمریکا، نشانگر تمایل به تفکرات افراط‌گرایانه است که خطر استفاده از تسلیحات هسته‌ای را بالا می‌برد.


۳. افزایش احتمالی تسلیحات هسته‌ای آمریکا در انگلیس زمینه‌ساز تشدید رقابت هسته‌ای در صحنه جهانی خواهد شد که از یک سو زمینه‌ساز شکست سیاست‌های جهانی برای انهدام و منع تکثیر سلاح‌های هسته‌ای است و از سوی دیگر خطر تقابل‌های هسته‌ای را افزایش می‌دهد.


روی آوردن دارندگان سلاح هسته ای به توسعه این تسلیحات نشان می دهد که زمینه های شکل گیری رقابتهای هسته ای نیز در حال  افزایش است ،چنانکه وزارت دفاع انگلیس اعلام کرد، این کشور به عنوان بخشی از نوسازی سلاح‌های هسته‌ای، کلاهک‌های هسته‌ای را جایگزین خواهد کرد. سند وزارت دفاع بریتانیا بیان می‌کند که برنامه جایگزینی زیردریایی‌های هسته‌ای قدیمی با زیردریایی‌های کلاس Dreadnought نیز اجرا می‌شود.


در همین حال پارلمان فرانسه یک بودجه نظامی رکوردشکن را برای شش‌سال ۲۰۲۴ تا ۲۰۳۰ به میزان ۴۱۳ میلیارد یورو (۴۵۰ میلیارد دلار) تصویب کرده که بخش قابل توجهی از این بودجه برای نوسازی زرادخانه هسته‌ای فرانسه، تقویت هزینه‌ها در حوزه اطلاعاتی و توسعه در بخش سلاح‌های با قابلیت کنترل از راه دور صرف می‌شود. این رویکردها در کنار هزینه چند صد میلیارد دلاری آمریکا برای نوسازی تسلیحات هسته‌ای موجب شده تا سایر دارندگان این تسلیحات همچون چین، روسیه و هند نیز به دنبال سرمایه‌گذاری بیشتر در این عرصه باشند.


با توجه به این شرایط می‌توان گفت که اقدام احتمالی آمریکا در استقرار دوباره تسلیحات هسته‌ای در انگلیس نه تنها زمینه ایجاد امنیت برای اروپا و جهان نمی‌شود، بلکه امنیت این قاره و سراسر جهان را بیش از گذشته تهدید خواهد کرد. بر این اساس اکنون این سوال مطرح است که چرا آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و شورای امنیت که داعیه‌دار امنیت جهان از جمله در زمینه هسته‌ای هستند، هیچ واکنشی به اخبار منتشره در باب استقرار تسلیحات هسته‌ای آمریکا در انگلیس نمی‌دهند و چرا به مسئولیت خویش در خلع سلاح هسته‌ای عمل نمی‌کنند؟

نورنیوز

لینک منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × چهار =