نورنیوز ـ گروه بینالملل: اروپا خود را برای برگزاری یک مانور نظامی طولانی آماده میکند. جمعه گذشته، روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» به نقل از منابع آگاه خبر داد که این رزمایش سهماهه با هدف پشتیبانی و تقویت نیروهای ائتلاف در سراسر اروپا درصورت درگیری با روسیه برگزار میشود.
بر اساس گزارشها قرار است حدود ۹۰هزار سرباز از ۳۱ متحد ناتو به اضافه سوئد در این مانور حضور داشته باشند که از اواخر بهمنماه امسال شروع شده و تا هفته دوم خردادماه سال آینده ادامه مییابد. قرار است بیش از ۱۰۰۰ خودروی نظامی و دهها هواپیمای جنگی و یگان دریایی در این رزمایش شرکت کنند. «راب بائر»، رئیس کمیته نظامی ناتو در اظهارنظر صریحی عنوان کرده که این رزمایش، با هدف آمادهشدن برای درگیری با روسیه است. اظهاراتی که این سوال را پیش میکشد که آیا مسکو قرار است به یکی از کشورهای عضو ناتو حمله کند؟
پاسخ روسیه به این سوال منفی است. «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهوری روسیه در مصاحبه اخیر خود با «تاکر کارلسون» با تأکید بر اینکه کشورش هیچ علاقهای به جنگ با ناتو ندارد، به فضاسازی اخیر اروپا علیه مسکو اعتراض کرده و گفت که کشورهای عضو ناتو تلاش میکنند تا با تهدید خیالی از جانب روسیه، مردم خود را بترسانند. پس کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی بر چه اساسی ابراز نگرانی میکنند؟
ادعای افزایش حضور نظامی روسیه در مرز ناتو
رسانههای اروپایی در هفتههای گذشته مدعی افزایش حضور نظامی روسیه در مرزهای ناتو شدهاند. بر اساس گزارشهای تاییدنشده، مسکو حضور نظامی خود در امتداد مرز ناتو را دو برابر کرده است و همین روایتها، پایه افزایش تحرکات نظامی و تسلیحاتی اخیر اروپا، قانعکردن افکار عمومی شهروندان اروپایی برای کمک به کییف و درخواست از امریکا برای مساعدت مالی به اوکراین شده است. در بستر این سناریو، «ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو در گفتوگو با روزنامه آلمانی «ولت آزونتاگ» بر لزوم تمرکز بیشتر کشورهای اروپایی عضو این ائتلاف بر تولید تسلیحات و مهمات تاکید کرد و خبر داد: «گروهی از متحدان به دنبال دستیابی به هدف ارسال یک میلیون پهپاد به اوکراین هستند.» دولتهای لهستان، فرانسه و آلمان نیز متعهد شدند که اروپا را به قدرت امنیتی و دفاعی با ظرفیت بیشتر برای حمایت از اوکراین تبدیل کنند.
در روزهای گذشته اروپاییها همچنین ۵۰ میلیارد یورو دیگر به جنگ اوکراین اختصاص دادند. «اولاف شولتز»، صدراعظم آلمان نیز خبر داد که برلین در سال جاری میلادی ۱۵ میلیارد یورو به اوکراین کمک میکند که از این میزان بیش از هفت میلیارد یورو کمک نظامی است.
قراردادهای جدید اروپا و اوکراین در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ
دور جدید تلاش برای جلب حمایتهای مالی بیشتر برای ناتو وهمچنین اوکراین از سوی اتحادیه اروپا با روسیههراسی از یک هفته پیش بهصورت جدی و علنی کلید خورد؛ زمانی که «کریستف هویسگن»، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ پیش از آغاز گردهمایی رهبران جهان و کارشناسان دفاعی در کنفرانس مونیخ موسوم به «داووس امنیتی»، مدعی احتمال دستور حمله رئیسجمهور روسیه به یکی از کشورهای عضو ناتو شد. در حاشیه همین نشست و زیر سایه «روسیههراسی»، فرانسه و اوکراین توافقنامه امنیتی دوجانبهای امضا کردند که بر اساس آن پاریس متعهد شده است علاوه بر تسلیحات بیشتر، سه میلیارد یورو کمک نظامی به کییف ارائه دهد. «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین هم یک توافقنامه امنیتی دیگر با صدراعظم المان امضا کرد. پیش از این نیز توافقنامه مشابهی میان اوکراین و انگلیس امضا شد.
جنجال سخنان ترامپ درباره حمله روسیه به ناتو
آنچه در این اثنا به کمک ناتو و البته اوکراین آمد، فضاسازی گسترده بعد از سخنان دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق و نامزد انتخابات پیشرو امریکا بوده است. بر اساس گزارشها، او در گردهمایی انتخاباتی اخیر خود گفت: زمانی رئیسجمهور یک کشور بزرگ از من پرسید «در صورتی که پول پرداخت نکنیم و روسیه بار دیگر به ما حمله کند آیا از ما محافظت خواهید کرد؟» و من جواب دادم: «نه، از شما محافظت نمیکنم، در واقع آنها [روسیه] را تشویق هم میکنم که هر کاری میخواهند با شما انجام دهند؛ شما باید بپردازید.» واکنش تند شرکای اروپایی به این سخنان سبب شد «جو بایدن»، رئیسجمهور امریکا در بیانیهای، بر حمایت واشنگتن از متحدانش تأکید کند.
دونالد ترامپ همواره مدعی بوده کشورهای عضو پیمان ناتو به هدف تعیینشده در تخصیص دو درصد از میزان تولید ناخالص ملی خود برای هزینههای این پیمان کوتاهی میکنند و این باعث میشود که هزینۀ بیشتر این پیمان بر دوش ایالات متحده سنگینی کند. بر اساس آمارها، آمریکا همواره صاحب بیشترین تعداد پرسنل نظامی در بین تمام کشورهای عضو ناتو بوده و تعداد سربازان این کشور حاضر در ناتو در سال ۲۰۲۳ حدود یک میلیون و ۳۵۰ هزار نفر بوده است.
ناتو سازمانی است که سال ۱۹۴۹ برای مقابله با اتحاد جماهیر شوروی ایجاد شد و در طول دوران جنگ سرد نقش مهمی درایجاد موازنه در برابر شرق ایفا کرد. اکنون شماری از تحلیلگران معتقدند اعضای پیمان آتلانتیک شمالی تلاش دارند با «روسیههراسی» و یادآوری فلسفه وجودی این معاهده، بار دیگر قدرت ناتو را احیا کنند.
بنبست حزبی در امریکا بر سر حمایت از اوکراین
همزمان با تلاش رئیسجمهور اوکراین و کشورهای عضو ناتو برای جلب حمایتهای مالی و تسلیحاتی بیشتر از این پیمان و اعضایش، امریکا هنوز درباره ارائه کمکهای بیشتر به اوکراین به نتیجه مطلوب کییف نرسیده است. اگرچه هفته گذشته، مجلس سنای آمریکا پیشنویس لایحهای را تصویب کرد که در برگیرنده کمکهای مالی و نظامی ۶۰ میلیارد دلاری است، اما جمهوریخواهان گفتهاند که به این لایحه در مجلس نمایندگان رای نخواهند داد. هرچند جمهوریخواهان اکثریت کرسیهای مجلس نمایندگان را در اختیار دارند، اما هنوز نمیتوان با قطعیت سرنوشت این لایحه را پیشبینی کرد.
آنچه تا اینجای کار روشن است، تاثیرات مانور سهماهه نظامی و کمک مالی و تسلیحاتی اروپا به اوکراین است که برخلاف ادعاها، عملیات نظامی را گسترش داده و باعث تداوم و توسعه بحران میشود. روندی که نه تنها هیچ چشمانداز امیدوارکنندهای مقابل کییف و متحدانش نمیگشاید، بلکه کمترین زیان آن تشدید فشارهای اقتصادی فزاینده بر بنیه مالی کشورهای اروپایی و شهروندانش خواهد بود.
نورنیوز