استیضاح شهردار یا بازی با افکار عمومی!

خبرگزاری فارس – خراسان جنوبی؛ امروز جلسه غیر رسمی شورای شهر بیرجند بر خلاف دیگر جلسه‌های رسمی با حضور خبرنگاران برگزار شد و وقتی برخی از اعضای شورا خبرنگاران را در این جلسه دیدند کمی به این موضوع شک کردند که همیشه گلایه آن‌ها از حضور کم رنگ خبرنگاران بوده اما در این جلسه حضور خبرنگاران پر رنگ‌تر از قبل است.

طبق روال دیگر جلسه‌ها چند موضوع و نامه در این جلسه مطرح شد و اعضای شورای شهر هم به بررسی آن پرداختند اما یک دفعه رئیس شورای شهر مصوبه هیئت تطبیق که مربوط به ۶ ماه قبل بود و فرمانداری پاسخ آن را داده بود را پیش کشید که موضوع نامه هم به عزل شهردار در آن زمان بر می‌گشت و ۵ نفر از اعضای شورای شهر خواستار برکناری شهردار شده بودند اما در این نامه علت رد شدن خواسته آن پنج نفر آمده بود.

وقتی اعضای مخالف برکناری شهردار این موضوع را متوجه شدند به نشانه اعتراض جلسه شورا را ترک کردند و دیگر جلسه از رسمیت خارج شد.

اما گویا اعضای موافق عزل شهردار تصمیم به برکناری بهترین گرفته و وی را برکنار کرده و علی عدل را به عنوان سرپرست شهردار معرفی کردند.

حال سئوال اینجاست که آیا با تصمیم این پنج نفر شهرداری بیرجند عزل شده یا نه هنوز می‌تواند به کارش ادامه دهد؟

دیگر این که زوایای پنهان این ماجرا چیست و چرا هر چند وقت یکباری این موضوع از سوی تعدادی خاصی از اعضای شورا شهر بیرجند مطرح می‌شود آن هم با حضور در رسانه‌ها؟

آن طور که مرتضی یزدان شناس، یکی از اعضای شورای شهر بیرجند و مخالفان برکناری شهردار امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از بیرجند اظهار داشت: اقدام شورای شهر بیرجند برای برکناری شهردار، غیر قانونی است چرا که باید دو سوم اعضای شورا موافق عزل شهردار باشند یعنی از ۹ نفر عضو شورا ۶ نفر موافق برکناری باشند که این اتفاق امروز نیفتاد.

وی ادامه داد: با ترک ۴ نفر مخالف برکناری شهردار جلسه شورای شهر از رسمیت خارج شد و مصوبه‌های آن‌ها قانونی نیست.

وی این اقدام مخالفان شهردار را فشار بر افکار عمومی برای تحمیل نظرات خویش بر اعضا شورای شهر دانست و تصریح کرد: این کارها  غیر اخلاقی است و به جز هدر دادن وقت اعضای شورا که باید به رفع و رجوع مسائل شهری و مردم بپردازند نیست.

عضو شورای شهر بیرجند در ادامه  به اتحادی که بین اعضای شورای شهر برای انتخاب شهردار در سال گذشته وجود داشت اشاره کرد و ادامه داد: قانون‌گذار برای عزل شهردار سه گزینه پیشنهاد کرده است یکی این که خود شهردار استعفا دهد، دیگری استیضاح شود و در نهایت این که اگر شهردار کار غیر قانونی کرده باشد اعضای شورا او را عزل کنند.

به گفته وی ۵ نفر از اعضای شورای شهر که خود پیشنهاد دهنده شهردار فعلی برای تصدی این مسئولیت بوده‌اند اکنون از مخالفان وی به حساب می آیند و می‌خواهند با استناد به نامه  هیئت تطبیق بگویند شهردار از صلاحیت لازم برای تصدی این مسئولیت برخودار نیست.

ورود برخی از اعضای شورای شهر به حاشیه‌ها

این عضو شورای شهر بیرجند در ادامه خاطرنشان کرد: اگر شهردار صلاحیت لازم را ندارد چطور کمیته‌ای که در وزارت کشور مدارک و سوابق او را بررسی کرده آن را تایید و وزیر کشور هم حکم وی را امضا کرده است به ویژه در این زمانی که جامعه نیاز به آرامش دارد ورود آن‌ها به حاشیه ها کار درستی نیست.

وی ادامه داد: حتی اگر وزیر کشور در آن زمان فرد پیشنهادی برای تصدی شهرداری بیرجند را نمی‌پذیرفت اعضای شورا می‌توانستند بر این نظر خود اصرار کرده تا فردی که منتخب آن‌هاست حکمش امضاء شود.

این عضو شورای شهر بیرجند، تصریح کرد: آن هایی که مسائل مربوط به صلاحیت شهردار را مطرح می‌کنند با این اقدام سبب تشویق اذهان عمومی و معطل ماندن شهر شدند و باید پاسخگوی مردم در این برهه حساس و خاص باشند.

از مردم بابت مسائل مطرح شده عذرخواهی می‌کنم

یزدان شناس با بیان این که  آن‌هایی که در این برهه حساس به این گونه مسائل دامن می زدنند باید پاسخ‌گوی افکار عمومی باشد، افزود: بعضی از اعضای شورای شهر منافع مردم را در نظر نمی‌گیرند و به دنبال منافع خویش هستند که از این بابت از مردم عذرخواهی می کنم.

وی پیشنهاد داد: اگر بخواهد این گونه بین اعضای شورای شهر اختلاف باشد و همیشه به دنبال حاشیه‌ها باشیم بهتر است که اعضای فعلی شورای شهر استعفا بدهند تا مردم نمایندگان دیگری را انتخاب کنند که به دنبال منافع مردم باشند نه منافع خودشان.

عملکرد قابل قبول شهردار بیرجند

وی چندین دوره عضو شورای شهر بیرجند بوده است به وجود اختلاف بین اعضا در همه دوره‌ها و در زمینه مسائل مختلف اشاره کرد و ادامه داد: با فعالیت‌ها و اقدامات خوبی که شهردار بیرجند طی سال گذشته انجام داده و با فعالیت‌ها و برنامه‌ریزی‌هایی که برای امسال دارد  اکنون هر یک از محله های شهر به یک کارگاه عمرانی تبدیل شده است و همه این اقدامات درحالی ست که عده ای همیشه ساز مخالف را زده و سد راه فعالیت او شده اند.

علی فاضلی فرد، فرماندار بیرجند هم در گفت‌وگو با خبرنگار فارس از این موضوع اظهار بی اطلاعی کرد و اظهارداشت: هنوز مصوبه ای از شورای شهر به فرمانداری مرکز استان ارسال نشده است.

وی گفت: بعد از ارسال مصوبه شورای شهر بیرجند در جلسه ویژه تطبیق که قاضی دادگستری، رئیس شورای شهر اسلامی استان و نمایندگان فرمانداری حضور دارند این موضوع در چارچوب قانون بررسی و اعلام نظرمی شود.

قانون چه  می گوید؟

مهدی هادی، مسئول کانون سردفتران و دفتریاران خراسان جنوبی هم در گفت وگو با خبرنگار فارس از بیرجند به مواد قانونی استیضاح و عزل شهردار اشاره کرد و گفت: در ماده ۸۳ قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱ /۳ /۱۳۷۵ و اصلاحات بعدی آن آمده است: چنانچه یک یا چند نفر از اعضای شورای شهر به عملکرد شهردار یا عملیات شهرداری اعتراض یا ایرادی داشته باشند ابتدا توسط رئیس شورا موارد را به صورت روشن به شهردار تذکر خواهند داد.

وی اضافه کرد: در ادامه این ماده قانونی آمده است در صورت رعایت نکردن مفاد مورد تذکر، موضوع به صورت سؤال مطرح می شود که در این صورت رئیس شورا سؤال را کتباً به شهردار اطلاع خواهد داد و حداکثر ظرف ۱۰ روز پس از ابلاغ، شهردار موظف به حضور در جلسه عادی یا فوق العاده شورا و پاسخ به سؤال است.

به گفته وی چنانچه شهردار از حضور استنکاف ورزیده یا پاسخ وی قانع کننده تشخیص داده نشود طی جلسه دیگری موضوع مجددبه صورت استیضاح که حداقل به امضای یک سوم اعضای شورا رسیده باشد، ارائه می شود.

همچنین فاصله بین ابلاغ تا تشکیل جلسه که از طرف رئیس شورا تعیین خواهد شد حداکثر ۱۰ روز خواهد بود.

این کارشناس حقوقی اضافه کرد: شورا پس از طرح سؤال یا سؤالات و جواب شهردار رأی موافق یا مخالف خواهد داد. در صورتی که شورا با اکثریت دو سوم کل اعضا رأی مخالف دهد، شهردار از کار برکنار و فرد جدیدی از سوی شورا انتخاب خواهد شد.

هادی گفت: در تبصره این ماده قانونی نیز آمده است: در فاصله بین صدور رأی عدم اعتماد و برکناری شهردار و یا خاتمه خدمت شهردار تا انتخاب فرد جدید که نباید بیش از سه ماه به طول انجامد یکی از کارکنان شهرداری با انتخاب شورای شهر عهده دار و مسئول اداره امور شهرداری خواهد بود.

بنابراین گزارش، در اولین روز از ماه پایانی سال ۱۴۰۱ وکلای مردم در پارلمان شهری بیرجند (شورای شهر) برای ماندن و رفتن شهردار مرکز استان تصمیم گیری کردند.

رهاورد این جلسه مهم و حساس که ۴ نفر از اعضای شورای شهر آن ترک کردند و پنج نفر باقی مانده به بررسی آیین نامه انتخاب شهردار در شهرهایی که بین ۲۰۰ تا ۵۰۰ هزار نفر جمعیت دارد بیش از یک ساعت پرداختند، این بود که ماندن شهردار غیر قانونی است و مراتب نیز به سازمان بارزسی و استانداری خراسان جنوبی اعلام خواهد شد.

حال بعد از گذشت ۷۸ روز بار دیگر امروز اعضای شورای شهر بیرجند دوباره نیز تصمیم به عزل شهردار مرکز خراسان جنوبی گرفتند که گویا مجددا در کمیته تطبیق فرمانداری رد خواهد شد.

احمد وحیدی وزیر کشور دولت سیزدهم در نامه‌ای به محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور خواستار حذف عبارت‌های «بدون داشتن سابقه اجرایی صرفا برای شهرداری های شهرهای زیر ده هزار نفر» و حذف عبارت «مدرک تحصیلی مرتبط» از آیین نامه انتخاب شهرداران و جایگزین کردن «با هر رشته تحصیلی و سوابق مدیریتی» در آئین نامه انتخاب شهرداران شد‌. 

پایان پیام/۶۹۰۷۵


لینک منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 2 =