جهاد آبرسانی سپاه؛ بدون توقف در خراسان جنوبی

خبرگزاری فارس – خراسان جنوبی؛ در دولت سیزدهم در راستای بحث محرومیت‌زدایی در سطح کشور با توجه به اینکه نهادهای مختلفی این بحث را دنبال می‌کنند، با تدبیر انجام شده، قرارگاهی شکل گرفت که بتوانند با برنامه‌ریزی منسجم‌تر و هم‌افزایی این ظرفیت‌ها در کمترین زمان، رفع محرومیت را با توجه به اولویت‌ها انجام دهند.

بعد از تشکیل این قرارگاه در سپاه و عضویت نهادهای مختلف در گام اول با توجه به معضل تامین آب شرب در سطح کشور و مباحث خشکسالی و تنش آبی در خیلی از روستاها، تدبیر شد که در این حوزه ورود شود که با همکاری وزارت نیرو با مجموعه قرارگاه امام حسن مجتبی (ع)، اولین تفاهمنامه و قرارداد در اواخر سال ۱۴۰۰ مابین آنها به امضا رسید و در سطح کشور ابلاغ شد.

حوزه اجرایی این پروژه‌ها هم استفاده از ظرفیت‌های تخصصی سپاه و سایر رده‌ها در اجرای پروژه‌ها بود که رده‌های مهندسی، نیروی زمینی، نیروی دریایی، هوافضا و نیروی قدس در رده‌های فنی مهندسی در این رسالت، انجام وظیفه می‌کنند که در استان خراسان جنوبی دو نیروی معین بسیج سازندگی و نیروی زمینی تعهد اجرای این موضوع را بر عهده گرفتند.

 

۲۵ بهمن ماه ۱۴۰۰ نهضت آبرسانی سپاه به روستاهای محروم خراسان جنوبی کلید خورد؛ قرارداد در فاز یک آبرسانی به ۴۹ روستا به مبلغ ۲۵۶ میلیارد تومان با مشارکت سپاه به امضا رسید که سهم معین نیروی زمینی ۴۲ درصد شامل سه شهرستان مرزی و سهم معین بسیج سازندگی هم ۵۸ درصد برای سایر شهرستان‌ها استان بود.

یکی از ابعاد تأمین امنیت در استقرار سکونتگاه و نقاط جمعیتی به‌وِیژه در روستاهای مرزی، برخورداری از امکانات و زیرساخت‌های مهمی از جمله آب شرب است که به این موضوع کمک می‌کند و از آنجا که رسالت نیروی زمینی در بحث استقرار قرارگاه عملیاتی شهید ناصری در تامین امنیت مرز شرق کشور است لذا این قرارگاه، اجرای موضوع مهم آبرسانی را در روستاهای شهرستان‌های مرزی استان عهده‌دار شده است.

در این زمینه به سراغ فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری در خراسان جنوبی رفتیم تا از آخرین وضعیت نهضت آبرسانی به روستاها در شهرستان‌های مرزی استان با گذشت یک سال و نیم از آغاز عملیات اجرایی پروژه‌ها آگاه شویم.

سردار غلامعلی تناکی فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در بیرجند در تبیین پروژه‌های محرومیت‌زدایی قرارگاه اظهار کرد: این قرارگاه مسئولیت امنیتی در چهار شهرستان مرزی استان را عهده‌دار است و یکی از بهترین راه‌های برقراری امنیت همین محرومیت‌زدایی است که مهاجرت را کم و روستاهای مرزی را پرجمعیت نگه می‌دارد و موجب امنیت می‌شود.

وی تصریح کرد: مردم اگر مشکلاتشان کمتر باشد قطعا در صحنه‌های امنیتی که قطعا یکی از پارامترهای مهم این صحنه نیز مردم هستند حضور دارند و در مرحله بعد نیز چنانچه مردم کمترین مشکل را داشته باشند در پایداری امنیت نقش موثری دارند.

فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری با تأکید بر اینکه از گذشته هم مرزبانی و دیگر نهادها در شهرهای مرزی کارهای خیلی خوبی را انجام داده‌اند، ادامه داد: متأسفانه ۲۰ سال خشکسالی گذشته به نحوی شده که مردم با مشکلات زیادی روبه رو شدند و عدم مدیریت صحیح چند ده سال گذشته نیز پارامتر قوی‌تری شده که مردم را با مشکلاتی مواجه کرده است.

 

قنوات؛ اولین ورود در عرصه محرومیت‌زدائی از روستاهای مرزی

سردار تناکی اولین ورود قرارگاه شهید ناصری در بحث محرومیت‌زدائی مناطق مرزی را در موضوع قنوات اعلام و اظهار کرد: بعد از بررسی‌های انجام شده و راهنمایی و پیشنهادات مردمی برای قنوات و بحث آبخیزداری و بندهای خاکی و سنگی، تعداد ۱۷ بند ایجاد شد و لایروبی و احیای قنوات انجام شد که در بعضی پروژه‌ها هنوز روزهای آخر تمام نشده بود بارندگی موجب پر آب شدن قنوات شد که مهاجرت معکوس در برخی روستاها رخ داد ولی هر چه که گذشت خشکسالی‌ها بیشتر شد و به ویژه طی سه سال گذشته بارندگی خوبی نداشتیم که این امر موجب مشکلات متعددی شد.

وی در ارتباط با موضوع خانه‌سازی برای محرومان اظهار کرد: در این زمینه نیز بالغ بر ۷۰ قطعه زمین تحویل گرفتیم و کلید خانه تحویل محرومانی شد که از قبل شناسایی شده بودند و بیشتر آنها مددجوی بهزیستی بودند.

سردار تناکی با اشاره به اینکه افتخار می‌کنیم استان خرسان جنوبی از نظر گارکشی رتبه اول را در روستاها دارد، گفت: در خیلی از روستاها علمک درب منازل آمده ولی گازکشی منازل انجام نشده که در طرحی بالغ بر ۲۲۵ نفر شناسایی شدند و با پیگیری انجام شده گازکشی منازل آنها انجام شد، همچنین بالغ بر ۴۰۰ بخاری گازی بین محرومانی که در روستاهای مرزی شناسایی شدند، توزیع شد.

فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری توزیع بالغ بر یک‌هزار سری جهیزیه بین نوعروسان، توزیع بالغ بر ۱۰۰ هزار بسته معیشتی، تعمیر، تجهیز و بازسازی بیش از ۶۷ مسجد و ساخت بیش از ۱۱۶ سرویس بهداشتی و حمام را از دیگر خدمات این قرارگاه در روستاهای مرزی خراسان جنوبی برشمرد.

سهم خراسان جنوبی در ابتدای شروع به‌کار نهضت آبرسانی

وی با بیان اینکه طرح آبرسانی در اواخر سال ۱۴۰۰ و دولت سیزدهم به‌عنوان قرارگاه امام حسن مجتبی(ع) کلنگ‌زنی شد، اظهار کرد: پروژه خیلی سنگینی با همکاری بسیج سازندگی و نیروی زمینی سپاه در کشور و استان آغاز شد اما در استان خراسان جنوبی پروژه سبک‌تری نسبت به بقیه استان‌ها گرفته شده در حالی که حدود ۴۰۰ روستا در استان با تانکر آبرسانی می‌شود.

سردار تناکی با اشاره به اینکه این پروژه با ۴۹ روستا در ابتدا استارت خورد که با همکاری بسیج سازندگی و قرارگاه عملیاتی شهید ناصری به ۱۱۰ روستا رسید، گفت: ۵۶ روستا در این طرح به قرارگاه شهید ناصری محول شد که بیش از ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما به دلایلی با مشکلات اعتباری رو به‌رو شده است.

وی با بیان اینکه در این پروژه‌ها هر کاری که دست انسان و دستگاه بوده، در فاز اول انجام شده است و در فاز دوم کار حفاری را انجام می‌دهیم ولی در احداث مخازن و تامین دستگاه‌ها که نیاز به اعتبار دارد تقربا ۳۰ درصد کار باقیمانده اما پیشرفت خوبی دارد، انشاءالله از طریق کانال‌های مختلف از جمله استانداری، نمایندگان مجلس و … مطالبه‌گری می‌کنیم تا حداقل روستاهای فاز اول تا پایان سال ۱۴۰۲ تمام شود و امیدواریم تا پایان سال ۱۴۰۳ روستای بالای ۲۰ خانوار بدون شبکه آب شرب در استان نداشته باشیم.

تکمیل پروژه‌ها در انتظار رفع مشکلات اعتباری

فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری با بیان اینکه می‌توانیم بگوییم در اجرای این پروژه‌ها تعطیلی نداشتیم و دراوج سرمای زمستان و گرمای تابستان نیروها کار را دنبال می‌کنند، تصریح کرد: به هر شکلی که بوده نیروها تلاش کردند که تشنگی و بی‌آبی زمین و مردم تامین شود که شرمنده نشویم.

سردار تناکی با تأکید بر اینکه باور داریم همان‌طور که حضرت آقا فرمودند، بهترین راه مباره با استکبار رسیدگی به محرومان است، این را یک جهاد می‌دانیم و به این کار افتخار می‌کنیم.

وی تصریح کرد: نسبت به گذشته کارهای خوبی انجام شده است و همه مردم به همت نظام مقدس از امکانات و خدمات برخوردارند و امیدواریم در موضوع آب هم به وعده‌ها عمل شود و این مشکلات رسیدگی شود.

 

 

فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری با بیان اینکه هشت پروژه آبرسانی را شروع کردیم، افزود: قبل از این دو پروژه را از گذشته با همکاری آب و فاضلاب در روستای اشک و کلاته بلوچ و گاویچ را در شهرستان درمیان شروع کردیم.

سردار تناکی با اشاره به اجرای پروژه خیرآباد در شهرستان درمان گفت: پروژه بزرگ خونیک چهارتنگ را در شهرستان درمیان داریم که روستاهای سربیشه و درمیان را شامل می‌شود و بالغ بر ۷۰ درصد پیشرفت دارد و ۱۰۰ درصد کار لوله‌گذاری انجام شده است.

وی با اشاره به پروژه نسبتا بزرگ درویش‌آباد در شهرستان سربیشه که انتهای آن به یک روستا در شهرستان بیرجند می‌رسد، عنوان کرد: دو پروژه متوسط در نهبندان داریم که حفاری‌ها به صورت کامل انجام و لوله‌گذاری هم ۹۹ درصد انجام شده و مخازن آن مانده که با تامین اعتبار انشاءالله بتوانیم تا پایان سال یا دهه فجر به بهره‌برداری برسد.

سردار تناکی با بیان اینکه بیش از ۱۷۰ کیلومتر مجموع خط انتقال آبی است که در پروژه‌های آبرسانی در استان کار می‌کنیم، گفت: با بهره‌برداری از این پروژه‌ها بالغ بر ۲۳ هزار نفر در روستاها از آب آشامیدنی بهداشتی برخوردار می‌شوند.

خیّران در بحث آبرسانی ورود نکردند

فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری در ارتباط با نقش خیّران در پروژه‌های آبرسانی استان گفت: قبل از پروژه امام حسن مجتبی (ع) یک خیّر آبرسانی کشوری بود که در پروژه‌ها، تأمین مصالح را انجام می‌داد و اجرا با ما بود.

سردار تناکی گفت: پروژه خوشاب در منطقه سربیشه هم که خیلی مهم است و فعلا ۱۹ پارچه آبادی را در دست داریم ابتدا کمیته امداد کار تامین مصالح را به عهده گرفت که به علت مشکلات پیش آمده قراداد فسخ شد و وارد قرارگاه امام حسن (ع) شد ولی به دلیل اهمیت کار فاز اول این پروژه را پیش بردیم و مخازن آن مانده که انشاءالله اجرایی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه با یک خیّر دیگر هم رایزنی شده ولی هنوز نهایی نشده است، اظهار کرد: خیّر درون استانی خیلی کم داریم و کسانی هستند که در کارهای دیگر ورود کردند و در بحث آبرسانی خیّران ورود نکردند و نداریم.

 

پاسخ به برخی شائبه‌ها؛ جهاد آبرسانی با رعایت دقیق استانداردهای فنی

فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری در ارتباط با برخی شائبه‌های مطرح شده در زمینه ورود سپاه به این امر تصریح کرد: در این ارتباط لازم است بگویم جاهایی که ما کار می‌کنیم در روستاهای مرزی با هزینه‌هایی که دارد، پیمانکار دیگری نمی‌رود و قطعا اگر پیمانکار شخصی وارد می‌شد ما وارد نمی‌شدیم.

سردار تناکی در پاسخ به این پرسش مطرح شده از سوی برخی در فضای مجازی مبنی بر اینکه چرا نظامی‌ها وارد این عرضه می‌شوند با اینکه متخصص نیستند، اظهار داشت: ورود به هیچ کاری حتی بندهای خاکی بدون حضور کارشناسان منابع طبیعی انجام نمی‌شود و در هر پروژه‌ای که داریم حداقل ۱۰ کارشناس تایید شده منابع آب نظارت دارند.

وی با تأکید بر اینکه مهندسان حاضر در پروژه‌ها حساسیت بالایی دارند که حتما استانداردها رعایت شود، بیان کرد: حتی بردن بتن در مسیر ۳۵۰ کیلومتری از بیرجند به محل پروژه‌ها در دورترین منطقه با رعایت دقیق استانداردها صورت می‌گیرد.

فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری گفت: این تعهد را داریم که کار از پیمانکاران بیرونی هم بهتر انجام ‌شود و اینکه عده‌ای حرف‌هایی دارند به دلیل ناآشنایی است و دعوت می‌کنیم از خبرنگاران و … تا از روند اجرای کار و سختی آن بازدید کنند چرا که اگر پیمانکارانی برای این کار بودند باید تا الان این کار انجام می‌شد.

برقراری امنیت کامل در روستاهای مرزی خراسان جنوبی

سردار تناکی با تأکید بر اینکه بحث محرومیت‌زدائی و خدمات‌رسانی به مردم را با عنوان وظیفه خود در راستای مبارزه با استکبار دنبال می‌کنیم، بیان داشت: در روزهایی که ما به مردم نیاز داشتیم مردم آمدند و کمک کردند و الان ما وظیفه داریم این خدمات را انجام دهیم.

وی در ارتباط با وضعیت امنیتی روستاهای مرزی عنوان داشت: هیچ مشکلی در مناطق نداریم و مردم با خیال راحت زندگی می‌کنند و در چهار شهرستان مرزی خراسان جنوبی صد در صد امنیت را برقرار داریم.

فرمانده قرارگاه عملیاتی شهید ناصری در زمینه بحث اشتغالزایی این قرارگاه در مناطق مرزی استان خاطرنشان کرد: در این امر بیشتر بسیج سازندگی ورود می‌کند ولی ما هم تا جایی که بتوانیم برای اشتغالزایی خرد و خانگی در روستاها به ویژه زنان سرپرست خانوار و انواع مشاغلی که در روستاها مردم را نگه دارد، ورود کرده و امیدواریم به شکل وسیع‌تر این کار دنبال شود.

 

بالغ بر ۱۱۵ روستا را در این فاز آبرسانی خواهند شد

حسین یوسفی‌فر مسؤول محرومیت‌زدائی قرارگاه عملیاتی شهید ناصری نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در بیرجند اظهار داشت: در شهرستان‌های مرزی استان در قالب قرادادی، کار اجرایی را از اردیبهشت ماه ۱۴۰۱ به صورت میدانی شروع کردیم، تدبیر وزارت نیرو بر این بود که ابتدا مجتمع‌های آبرسانی تکمیل شود و در گام بعدی به سراغ روستاهایی که تک هستند و یا جمعیت بالای ۲۰ خانوار هستند، برویم.

وی افزود: استارت اجرایی با ۹ مجتمع زده شد که به تفکیک شهرستان‌ها شامل نهبندان با مجتمع آبرسانی شاهکوه با ۶ روستا و مجتمع آبرسانی تیغدر با ۵ روستا، شهرستان سربیشه مجتمع آبرسانی درویش‌آباد با ۱۷ روستا، مجتمع آبرسانی خوشاب با ۱۹ روستا، شهرستان درمیان مجتمع خونیک چهارتنگ با ۱۲ روستا شامل روستاهای درمیان و سربیشه، مجتمع خیرآباد شامل ۳ روستا، مجتمع فخرود با ۲ روستا و مجتمع کلاته‌ملا با ۲ روستا می‌شود.

یوسفی‌فرد ادامه داد: در مجموع تعداد روستاهایی که در مرحله نخست کار آبرسانی به آنها دنبال می‌شود، ۵۸ روستا است که قراداد برای ۴۹ روستا در سطح استان با دو تا معین استان بود اما در حال حاضر بالغ بر ۱۱۵ روستا را در این فاز آبرسانی خواهند کرد.

وی بیان داشت: نحوه اجرای کار به صورت متمرکز است که تامین لوله و اتصالات این پروژه‌ها توسط آماد کل سپاه و در حوزه اجرایی نیز از نیروهای فنی و متخصص در سطح استان استفاده می‌شود

و در مجموعه دفتر قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) تعدادی نیروی متخصص از بخش بیرون در قالب مهندسان ناظر سرپرست کارگاه‌ها مستقر هستند و مواردی هم کارهای فنی را پیگیری می‌کنند و در حوزه اجرایی نیز کار توسط نیروها انجام می‌شود.

مسؤول محرومیت‌زدائی قرارگاه عملیاتی شهید ناصری عنوان کرد: پیمانکاران بخش خصوصی به لحاظ هزینه‌های بالا و عدم توجیه اقتتصادی در این مناطق ورود پیدا نکردند و یا اینکه پیشنهاد قیمت اجرایی بخش خصوصی برای روستاهایی که الان کار می‌کنیم قیمتی است که تامین مالی آن از توان دولت ساخته نیست.

وی میانگین پیشرفت همه پروژه‌ها را ۷۱ درصد اعلام کرد و گفت: در صورت تحقق اعتبار و واریز به‌موقع پول قبل از رسیدن فصل سرما، انشاءالله طی ۶ ماه آینده فاز یک آن به بهره‌برداری خواهد رسید و در فاز ۲ تمام روستاهای بالای ۲۰ خانوار آبرسانی خواهند شد و به امید خدا پایان ۱۴۰۳ روستای بالای ۲۰ خانوار بدون لوله‌کشی آب آشامیدنی در استان نباشد.

پیگیری ردیف اعتباری ویژه برای ساماندهی آب‌های مرزی

جواد قناعت استاندار خراسان جنوبی نیز ۱۸ مرداد ماه امسال از پیگیری برای ساماندهی آب‌های مرزی در چهار شهرستان استان خبر داد و اظهار داشت: در همین راستا طرح آن در سازمان برنامه و بودجه است تا برای این مهم ردیف اعتباری ویژه تعریف شود.

وی بیان کرد: قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) هم بزرگترین ظرفیت محرومیت‌زدایی در کشور است که در استان قراردادهای خوبی در حوزه‌های مختلف منعقد کرده و با همکاری این قرارگاه در فاز نخست ۱۱۵ روستا در فاز دوم ۱۴۵ روستا و در فاز سوم ۳۵۷ روستای استان تا پایان سال ۱۴۰۵ آبرسانی خواهد شد.

پایان پیام/۳۳۸۸


لینک منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + 6 =