یادداشت| ضعف سواد رسانه‌ای مسؤولان

خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی، احسان آریافر؛ سواد رسانه شاید برای بسیاری از مدیرانی که در سیستم اداری کشورمان مشغول به‌کار هستند تنها یک اصطلاح باشد که نه‌تنها چیزی از مفهوم آن را متوجه نمی‌شوند بلکه حتی نمیتوانند با آن ارتباط برقرار کنند.

این ناآشنایی و غریبه بودن سواد رسانه برای مدیران و مسوولان مملکت در سطح کلان تا به امروز برای مردم مشکلات زیادی به همراه داشته است؛ ناآشنا بودن این مدیران سبب شده است تا نه‌تنها نتوانند دستاوردهای حاکمیت را به‌درستی برای مردم تبیین کنند که در حل مشکلاتی که در جامعه به وجود می آید و با کمی آشنایی با سواد رسانه‌ای قابل حل هستند، نیز عاجزند.

یکی از اصطلاحاتی که در سواد رسانه ای از اهمیت ویژ‌ه ای برخوردار است موضوع روایت اول در حوزه اطلاع‌رسانی و بیان وقایع به وجود آمده است.

سال گذشته و در آغاز اتفاقاتی که بر اثر فوت خانم امینی به وجود آمد مجموعه‌های متولی آن‌قدر در بیان واقعیت و ارائه مستندات تعلل کردند که رسانه‌های معاند روایت خود را به‌عنوان روایت دست اول به جامعه ارائه نمودند.

ماحصل این اتفاق آن شد که زان پس هرچه دستگاه‌های مرتبط و رسانه ملی کوشیدند تا مستندات خود را ارائه نمایند نتوانستند جامعه را مجاب کنند، شاید این جمله را بارها و بارها در تاکسی و یا سایر خودروهای عمومی شنیده باشید که میگویند: “کار خودشان است”. این جمله هرچند بیشتر در متون طنز به‌کار می‌رود اما در پس مفهوم طنز خود و به طور خاص در نزد عوام از جدیتی غیر‌قابل باور برخوردار است.

هنگامی که یک مجموعه در بیان روایت اول تعلل میکند تمام تلاش‌هایش برای قبولاندن روایت خود پس از روایت مطرح‌شده توسط معاندین، که به نوعی روایت اول است، رنگ و بوی توجیه‌ گرفته و از سوی عوام جامعه با همان جمله معروف توصیف می‌شود.

در این میان بیان برخی اصطلاحات آنقدر مضحک و خنده دار است که نخبگان و تحصیل کردگان جامعه به دیده طنز و تمسخر به آن می‌نگرند.

مثلا هنگامی که یک فیلم از یک حادثه منتشر می‌شود عده زیادی در کف جامعه می‌گویند این فتوشاپ است، غافل از اینکه فتوشاپ در فیلم معنا ندارد و تنها در حوزه کار با عکس معنا پیدا می‌کند.

کافیست طرف مقابل اشتباهات کوچکی هم مرتکب شده باشد که در آن صورت دیگر هرچه از سوی رسانه‌های طرف مقابل ارائه شود با سند و استدلال‌های هر‌چند سست از سوی مخاطب پذیرفته می‌شود.

در شرایطی که اگر بخواهیم منصفانه به یک ماجرا نگاه کنیم شاید حق را به متولیان امر در داخل کشور بدهیم اما عملکرد بد مسوولان به‌ویژه در حوزه رسانه باعث می‌شود که هرگونه سند و مدرک مستدل هم توجیه تلقی شود.

امیدواریم اتفاقاتی که هر از چند گاهی در کشور می‌افتد با درایت رسانه‌ای در کمترین زمان به مخاطبین ارائه‌شده تا جلوی سوءاستفاده رسانه‌های معاند نیز گرفته شود، که اگر غیر از این باشد رسانه‌های مخالف ملت ایران هر از چند گاهی خواهند توانست با موج سواری بر روی احساسات مردم فضای داخل جامعه را متشنج کنند و علاوه بر ضربات غیرقابل جبران بر پیکره اعتماد عمومی باعث به وجود آمدن خسارات مادی فراوانی نیز شوند.

پایان پیام/ی


لینک منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 − هجده =