حفظ آب و جمعیت با آبخیزداری

بیرجند – ایرنا – اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوان داری در شرایط خشکسالی و کاهش نزولات آسمانی از راهکارهای موثر در حفظ جمعیت و آبادانی روستاهاست.

به گزارش پایگاه خبری طبس نیوز به نقل از ایرنا مهاجرت بی رویه روستاییان به شهرها یکی از چالش های مهم کشور محسوب می شود اما با اجرای عملیات آبخیزداری شاهد مهاجرت معکوس و نجات آبادی ها هستیم.
شرایط نامساعد جوی و تغییرات آب و هوایی در ۲ دهه گذشته سبب افت شدید سفره های زیرزمینی، تشدید کم آبی و در نهایت خشکسالی های پی در پی شده و این وضعیت کشاورزان و دامداران را با مشکلات و محدودیت های عدیده مواجه ساخته است.
همچنین خشکسالی های چندین ساله سبب شده کشاورزان و دامداران این قشر مولد و زحمتکش خواسته یا ناخواسته به ترک کار و زندگی و مهاجرت به حاشیه های شهر روی آورند.
این روزها با اجرای طرح های آبخیزداری حال و روز خراسان جنوبی به ویژه روستاهایی که روز به روز شاهد تخلیه و مهاجرت ساکنان آن بودیم رو به بهبودی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا سهم این استان از اعتبارات صندوق توسعه ملی را ۱۶ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: اکنون ۸۰ سازه آبخیزداری در این استان در دست اجرا است.
علیرضا نصرآبادی افزود: این پروژه ها در ۱۱ شهرستان خراسان جنوبی در قالب ۲۶ پروژه و چهار طرح ملی آبخیزداری در صندوق توسعه ملی تعریف شده است.
وی وسعت عملیات اجرایی سازه های آبخیزداری استان خراسان جنوبی را ۳۰۷ هزار هکتار عنوان کرد و گفت: طرح آبخیزداری روستای آرک و بین آباد شهرستان خوسف بزرگترین سازه آبخیزداری شرق کشور است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی حجم خاکی این پروژه را ۹۱ هزار مترمکعب اعلام و اضافه کرد: اعتبار این پروژه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان است که خروجی حوضه آبخیز آرک و بین آباد در چهار روستای پایین دست نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.
وی گفت: تاکنون ۵۰ درصد اعتبار مذکور اختصاص یافته و این پروژه آبخیزداری به بالای ۸۵ درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است.
نصرآبادی با بیان اینکه با اجرای این پروژه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار مترمکعب آب به حجم آبگیری اضافه می شود یادآور شد: هفته گذشته شاهد بارندگی در آرک بین آباد و آبگیری کمتر از یک سوم حجم این سازه بودیم.
وی گفت: کشاورزان این منطقه از تاثیرات افزایش آب قنات پایین دست سازه آبخیزداری آرک بهره مند شدند و آرزوی ۴۰ ساله مردم این منطقه با تلاش مسئولان و مشارکت کشاورزان محقق شد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: با اجرای سازه آبخیزداری در منطقه آرک و بین آباد روان آب‌ هایی که به سمت کویر در حرکت بودند کنترل شده و آب به صورت مستقیم به جریان های زیر سطحی نفوذ پیدا می کند.
وی افزود: به ازای هر مترمکعب عملیات آبخیزداری ۵۳۰ مترمکعب آب به سفره آب زیرزمینی تزریق می شود که در غیر این صورت منجر به سیل جبران ناپذیری می شد.
نصرآبادی گفت: حجم باقیمانده بزرگترین سازه آبخیزداری شرق کشور تا پایان دی ماه به اتمام می رسد و دهه فجر شاهد افتتاح آن خواهیم بود.
فرماندار خوسف هم گفت: از اواخر سال گذشته تاکنون سازه آبخیزداری در بیش از ۱۵۰ بند و پشت بند بالادست قنوات و چشمه های این شهرستان انجام شده است.
محمد شفیعی با بیان اینکه ۶۳ رشته قنات در شهرستان خوسف احیا و مرمت شد افزود: احیا و مرمت قنوات با همکاری و مشارکت کشاورزان امید به زندگی را در این مناطق دوچندان کرده است.
وی بیان کرد: شهرستان خوسف با توجه به پراکندگی جمعیت نیاز به مرمت و احیا قنوات بیشتری دارد در غیر اینصورت شاهد مهاجرت روستاییان به شهرها خواهیم بود.
فرماندار خوسف اظهار داشت: با افتتاح بزرگترین سازه آبخیزداری شرق کشور در روستای بین آباد و آرک این شهرستان به زودی شاهد مهاجرت معکوس روستاییان به ویژه جوانان به این منطقه خواهیم بود.
خشکسالی،‌ کم ‌آبی و بیکاری از مهمترین دلایل مهاجرت روستاییان به مراکز استان ها و شهرهاست لذا با اجرای پروژه های آبخیزداری و آبخوان داری و احیای قنوات در استان مرزی خراسان جنوبی می توان امید را دوباره به روستاهای استان برگرداند.
گزارش از رقیه محمدی
۷۵۵۷*۳۰۲۸

لینک منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 + 10 =