قرآن در سطوح مختلف تفسیر شود/ ضرورت شناخت مفسران از شبهات

گروه معارف: مرجع تقلید جهان تشیع در جمع فعالان عرصه تفسیر قرآن کریم، گفت: قرآن باید در سطوح مختلف تفسیر بشود تا همه استفاده کنند چون خود قرآن می‌گوید که این کتاب برای همه است.

به گزارش طبس نیوز به نقل از خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی، مرجع عالیقدر جهان تشیع، شب گذشته، ۲۳ مردادماه در جمع فعالان عرصه تفسیر قرآن کریم در مشهد با اظهار خوشحالی، حرکت تفسیری که به وی گزارش شده را بیش از حد تصورش دانست و گفت: از دیدار شما حاملان، خادمان و مفسران قرآن بسیار خوشحالم.
وی حاشیه انقلاب اسلامی را کمتر از متن آن ندانست و تشریح  کرد: متن انقلاب یک حرکت اساسی برای تغییر نظام سیاسی کشور بود ولی در حاشیه حرکات خوبی از جمله اقدامات قرآنی و تفسیری به وقوع پیوسته است.
این مرجع تقلید با اشاره به کم بودن حافظان و قاریان قرآن در گذشته عنوان کرد: من فراموش نمی‌کنم در یکی از جلساتی که در قم بودم به ۱۱۰ نفر از جوانان و نوجوانان که حافظ کل قرآن بودند جایزه دادند که قابل توجه است.
آیت‌الله مکارم‌شیرازی در همین راستا افزود: قرآن در جلسات مختلف حضور پررنگی دارد که همه این‌ها  از برکات انقلاب است چرا که من به یاد دارم اگر کسی در زمان طاغوت با بسم‌الله سخنرانی خود را شروع می کرد ما خوشحال می‌شدیم اما بهر حال حق قرآن بیشتر از این‌ها است.
وی در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: وقتی دشمنان شیعه و اهل بیت(ع) می‌بینند، کار قرآنی در بین ما زیاد است، پاسخ دندان‌شکنی دریافت می‌کنند به خصوص برگزاری جلساتی همچون جلسات قرآنی رمضان که این مایه مباهات شیعه محسوب می‌شود.
این مرجع تقلید خطاب به مفسران حاضر در این دیدار اظهار کرد: این برنامه که شما یک سوره خاصی را در ماه مبارک رمضان برای تفسیر انتخاب کرده و مردم را آگاه می کنید، از نعمت‌هایی است که نباید شکر آن فراموش شود.
آیت‌الله مکارم‌شیرازی گفت: امیرمؤمنان در خطبه ۱۷۶ در نهج‌البلاغه می‌فرمایند «وَ اِعْلَمُوا أَنَّهُ لَیْسَ عَلَى أَحَدٍ بَعْدَ اَلْقُرْآنِ مِنْ فَاقَهٍ وَ لاَ لِأَحَدٍ قَبْلَ اَلْقُرْآنِ مِنْ غِنًى» که به عبارت ساده‌تر یعنی آن کس که قرآن دارد همه چیز دارد و آن که قرآن ندارد، هیچ چیزی ندارد.
وی در ادامه خطبه ۱۷۶ اضافه کرد: حضرت در ادامه این خطبه می‌فرمایند «وَ مَا جَالَسَ هَذَا اَلْقُرْآنَ أَحَدٌ إِلاَّ قَامَ عَنْهُ بِزِیَادَهٍ أَوْ نُقْصَانٍ زِیَادَهٍ فِی هُدًى أَوْ نُقْصَانٍ مِنْ عَمًى» یعنی هر کس کنار قرآن بنشیند، وقتی بلند شود یا بر هدایتش افزوده می‌شود یا گمراهی‌اش کم شده است.
وی بیان کرد: بر این اساس سه مسئله مهم در قرآن وجود دارد؛ یکی اینکه قرآن بهار دل‌ها است، دوم اینکه چشمه‌های علم از قرآن سرازیر می‌شود و در نهایت اینکه قرآن، زنگار دل را از بین می‌برد.
این مرجع عالیقدر جهان تشیع با اشاره به تفسیر «نمونه» خود، افزود: ما ۱۵ سال زحمت کشیدیم و تفسیر نمونه را نوشتیم حالا که تجدید نظر می‌کنم، می‌بینم نکات تازه‌ای وجود دارد که در تفسیر نیامده و باید به آن اضافه شود لذا بر این اساس تاکنون ۲۳۰ نکته تازه پیدا کرده‌ام که ان شاءالله به آن اضافه می‌کنیم.
وی که در جمع مفسران سخن می‌گفت، یادآور شد: از زمانی که کار تفسیر را شروع کردم، نورانیت را در زندگی خود حس می‌کنم و از شما می‌خواهم هر کاری دارید، کار قرآنی را فراموش نکنید چون خیلی برکت دارد.
آیت‌الله مکارم‌شیرازی از حاضران در این دیدار خواست که قرآن را چه به صورت تفسیر ترتیبی و چه موضوعی دنبال کنند، چون هر کدام اثر خود را دارد و بیان کرد: باید به دنیای اسلام بفهمانیم در مسئله قرآن نسبت به دیگران پیشرو هستیم.
این مرجع تقلید ادامه داد: دشمنان وقتی این حرکت قرآنی که شروع شده را دیدند، سعی کردند شبهاتی در قرآن و مسائل مربوط به آن وارد کنند؛ ما باید از این شبهات با خبر بوده و برای آنها جواب داشته باشیم.
وی با بیان اینکه شبهات همان شبهات قدیمی هستند اما در لباس تازه، اضافه کرد: توجه داشته باشید شبهه‌ای را اگر مطرح می‌کنید پرو بال ندهید بلکه به صورت کم و حداقلی گفته و جواب حداکثری داشته باشید.
آیت‌الله مکارم‌شیرازی احترام به دیگر ادیان را مهم دانسته و به مفسران حاضر در این دیدار توصیه کرد که با ادبیات خوب وارد بشوند و از قرآن دفاع کنند تا علاوه بر تأثیری که بر روی طرف مقابل می‌گذارند، تحریک‌کننده نباشند.
این مرجع تقلید ضمن بیان این مطلب که باید از تمام وسایل روز برای کار قرآنی استفاده بشود، متذکر شد: مسئله دیگری که نباید فراموش شود این است که قرآن باید در سطوح مختلف تفسیر بشود تا همه استفاده کنند چون خود قرآن می‌گوید که این کتاب برای همه است.
وی در بخش پایانی سخنانش یادآور شد: با توجه به اینکه مشهد موقعیت خاصی دارد که در سال پذیرای ۲۰ میلیون زائر است، باید کاری کرد تا همه از سفره گسترده مباحث قرآنی و عقیدتی استفاده کنند و دست پر برگردند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + پنج =