آثار ایجاب ملزِم

به دنبال انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم میلادی، پیشرفت ­های شگرفی در عرصه علمی پدیدار شد. بروز چنین پیشرفت­ هایی در جامعه جهانی، مسائل نوظهور زیادی را به­وجود آورد و ذهن حقوق­دانان را وادار به یافتن پاسخ کرد.

چکیده

به دنبال انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم میلادی، پیشرفت­ های شگرفی در عرصه علمی پدیدار شد. بروز چنین پیشرفت­ هایی در جامعه جهانی، مسائل نوظهور زیادی را به­وجود آورد و ذهن حقوق­دانان را وادار به یافتن پاسخ کرد. یکی از این مستحدثات، نهاد ایجاب ملزِم است. در مورد اثر ایجاب ملزم بر خلاف عقیده برخی از فقها و حقوق­دانان باید بگوییم که ایجاب یک عمل حقوقی یک‌طرفی است که هیچ التزامی در نتیجه آن برای موجب به ­وجود نمی­آید و موجب هر زمانی تا قبل از قبول می­تواند از ایجاب خود عدول کند؛ یعنی اینکه به صرف مقید کردن ایجاب به مدت معین هیچ التزامی به­ وجود نمی­آید، مگر اینکه موجب به­ طور ضمنی یا صریح اسقاط حق عدول کرده باشد. در مورد مسئولیت مدنی عدول­کننده نیز، فقط با تمسک به قاعده لاضرر، با توجه به این نکته که لاضرر توان جعل حکم دارد، با وجود شرایطی ملزم به جبران خسارت طرف مقابل می‌شود.

کلیدواژه ها: ایجاب؛ ایجاب ملزِم؛ اراده؛ التزام

نویسندگان:

محمد جعفری فشارکی: استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، گروه حقوق، اصفهان، ایران. رشته تخصصی: دکتری حقوق خصوصی.

 محمد ریاحی: دانشجوی دکتری حقوق خصوصی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان)، گروه حقوق، اصفهان، ایران  

مجله حقوقی دادگستری – دوره ۸۱، شماره ۹۸، تابستان ۱۳۹۶.

برای مشاهده کامل مقاله روی فایل مقابل کلیک کنید.   

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 4 =