شناسایی ۲۰۰ نسخه خطی از۱۰۰ عالم طبسی

یک پژوهشگر و مولف نسخه های خطی از شناسایی بیش از ۲۰۰ نسخه خطی از ۱۰۰ عالم طبسی خبر داد.

طبس نیوز:یک پژوهشگر و مولف نسخه های خطی از شناسایی بیش از ۲۰۰ نسخه خطی از ۱۰۰ عالم طبسی خبر داد.

به گزارش طبس نیوز به نقل از خراسان،یک پژوهشگر و مولف نسخه های خطی با اشاره به شناسایی۱۰۰عالم و نویسنده دارای نسخه خطی در طبس می گوید: تاکنون بیش از ۲۰۰ نسخه خطی از طریق کتابخانه  های ملی، مجلس، آستان قدس و کتابخانه  های شخصی و خانواده  های این علمای بزرگ مشاهده و فهرست  نویسی کردم.آثار این علما از قرن  های چهارم و پنجم هجری شروع و تا قرن ۱۵هجری دنبال می  شود که برخی از این کتاب  ها هنوز فهرست  نویسی نشده است.

«مهدی قربانی» با بیان این  که ۲۰ نسخه خطی را فقط از کتابخانه شخصی «شیخ حسن رمزی طبسی» که هنوز فهرست  نویسی نشده بود، پیدا کردم، عنوان می کند: قدمت برخی از این کتاب  ها مربوط به ۸۰ سال قبل است و تلاش می  کنم با انگیزه شخصی از طریق ارتباط با افراد و آشنایی با کتابخانه  های شخصی، این نسخه  ها راشناسایی و فهرست  نویسی کنم.

فهرست نسخه های خطی طبس در کتابخانه های ایران

وی به عنوان مسئول یک انتشارات در مشهد با بیان این  که فهرست نسخه  های خطی علمای طبس تا سال آینده وارد فهرست کتابخانه  های ایران می شود، می گوید: کتابخانه آستان قدس تبلیغات زیادی در زمینه جمع آوری و نگهداری نسخه  های خطی انجام داده است و فهرست نسخه  های خطی را به  سرعت وارد بانک اطلاعاتی خود می  کند و این فهرست تا سال آینده از طریق این کتابخانه وارد بانک اطلاعاتی کتابخانه  ها خواهد شد.

به گفته این مولف، تاکنون از طریق کتابخانه  های ملی، مجلس و آستان قدس رضوی در زمینه گردآوری، مرمت و فراهم کردن زمینه اهدای نسخه  های خطی کارهای بزرگی انجام شده است.

وی به مشکلات به دست آوردن نسخه  های خطی که در نزد مجموعه  داران نگهداری می  شود، اشاره و اضافه می کند: فرهنگ حفظ، مرمت و نگهداری از نسخه  های خطی به  صورت امانی یا اهدا هنوز در میان مردم نهادینه نشده است و افراد به دلیل ترس از نداشتن مالکیت معنوی بعد از اعلام آثار، رغبتی به تحویل این آثار ندارند.

وی از تدوین کتاب «فهرست نسخ خطی علمای طبس» در یک سال آینده خبر می دهد و می گوید: در این کتاب علاوه بر ارائه فهرست و اطلاعات نسخه  های خطی عالمان طبس، تصویر آغاز و انجام این کتاب  ها نیز در اختیار محققان و علاقه مندان قرار خواهد گرفت.

وی که به گفته خودش بعد از نگارش کتاب «مشاهیر طبس» که اکنون در مرحله ویرایش نهایی است به فکر جمع آوری فهرست نسخه  های خطی مشاهیر طبس افتاده است، درباره قدمت و محتوای نسخه های گردآوری شده می گوید: تاریخ برخی از آثاری که تاکنون گردآوری شده  است، به قرن  های پنجم و ششم باز می  گردد و موضوع آن  شامل فقه و حقوق، احکام، ادبیات عرب، شعر، صرف و نحو، پزشکی و طب سنتی، جبر، رمل، حساب و تقریرات دروس خارج برخی  آیات عظام است.

این پژوهشگر با تاکید بر این که نسخه  های خطی نشان  دهنده هویت و پیشینه علمی دانشمندان یک منطقه و کشور است، عنوان می کند: شناسایی بیش از۱۰۰عالم دارای نسخه خطی در شهری کویری و دارای امکانات محدود و دور از مراکز علمی نشان دهنده شکوفایی این منطقه از ایران اسلامی است.

وی با بیان این که طبس اولین شهر در استان(های) خراسان است که مردم آن به دین اسلام گرویدند، می افزاید: دین اسلام ابتدا به این منطقه وارد می  شود و سپس به شهر های دیگر نفوذ پیدا می  کند.

وی با اشاره به این که ورود اسلام به این منطقه بیش از پیش باعث رشد و شکوفایی علم شد، عنوان می کند: پیش از ورود اسلام به این منطقه، نامی از مشاهیر علمی طبس پیدا نمی  کنیم، در حالی که بعد از ورود اسلام علمای صاحب کتاب بسیاری را در حوزه  های مختلف می توان پیدا کرد.

جمع آوری نسخه های خطی عالمان طبس از دیگر کشورها

«قربانی» با اشاره به جمع  آوری نسخه های خطی علمای طبس در کتابخانه  های خارج از کشور ادامه می دهد: جست  وجو در پرتال کتابخانه  های تاجیکستان، عراق، ترکیه، هند، پاکستان و مصر به دلیل مسافرت این علما به شهرهای شام و دیگر کشور  ها از دیگر برنامه هایم برای تدوین این کتاب است.

وی درباره زمان انتشار این اثر می گوید: تدوین کامل کتاب «فهرست نسخه  های خطی علمای طبس» که از ۳ ماه قبل آغاز شده است، یک  سال طول می کشد و بعد از اتمام کار با شناسایی سرمایه   گذار، ۲ کتاب «مشاهیر طبس» و «فهرست نسخ خطی علمای طبس» را منتشر خواهم کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × دو =