از طبل‌زنی هنگامه‌ سحر تا افطار بر سر مزار درگذشتگان

گروه فرهنگی: مسئول حوزه پژوهش و مطالعات میراث فرهنگی خراسان‌جنوبی گفت: مردم خراسان‌جنوبی در ماه میهمانی خدا آئین‌های سنتی دارند که از جمله آن می‌توان به طبل‌زنی هنگامه‌ سحر تا افطار بر سر مزار درگذشتگان اشاره کرد.

سید احمد برآبادی، مسئول حوزه پژوهش و مطالعات میراث فرهنگی خراسان‌جنوبی در گفت و گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان‌جنوبی، با اشاره به رسم افطار بر سر مزار درگذشتگان گفت: سر زدن به مزار رحلت‌کنندگان از دنیای فانی به جهان باقی در روزهای پنجشنبه هر هفته، در این ماه از رونق فزون‌تری برخوردار می‌شود و برخی نیز با حضور سر قبر عزیزان از دست رفته خود روزه را افطار می‌کنند.

برآبادی افزود: مراسم بیست و هفتمان نیز از برنامه‌هایی است که از گذشته دور در شهرستان بیرجند وجود داشته و هنوز هم نام آن فراموش نشده است.

وی اظهار کرد: در شب بیست و هفتم ماه رمضان برخی از خانم‌ها و دختران جوان با پوشیدن صورت خود و گرفتن سبد با تبقی دردست که آئینه‌ای روی آن قرار دارد و ملاقه به دست به درب خانه همسایگان رفته و طلب هدیه می‌کنند.

مسئول حوزه پژوهش و مطالعات میراث فرهنگی خراسان‌جنوبی گفت: مردم پولی که به این طریق به دست می‌آید متبرک شمرده و آن را شادی آور می‌دانند و در این مراسم همه کسانیکه بدین صورت پولی به دست می‌آورند، پیش از ظهر روز بیست و هفتم ماه رمضان به بازار رفته و با آن پارچه‌ای به دلخواه خود می‌خرند و ظهر آن روز درخانه یا مسجدی، از آن پارچه پوشاکی مانند چادر، پیراهن و چارقد برای خود می‌دوزند و آن را می‌پوشند و بر این باورند که همه سال را به شادی می‌گذرانند و از همه بلاها مصون هستند.

وی یادآور شد: جمع‌آوری خیرات و کمک‌های نقدی مردم هر منطقه برای کمک به یتیمان و بی‌سرپرستان و تعمیر و توسعه مساجد از دیگر برنامه‌های ماه مبارک رمضان در مناطق مختلف بیرجند است.

مراسم طبل‌زنی طبس

برآبادی گفت: طبل‌زنی در سحر ماه مبارک رمضان در طبس نیز یکی از نیات موقوفه عمادالملکی است که تاریخ وقف آن به سال ۱۳۰۰هجری قمری بر می‌گردد و ماندگاری این حرکت نیز بعلت اجرای نیت واقف است.

وی افزود: این طبل‌زنی براساس برنامه‌ریزی و با سبک خاص انجام می‌شود به این ترتیب که ۳ ساعت مانده به اذان صبح با عنوان طبل یک «آماده باش» و ۲ ساعت مانده به اذان صبح طبل دوم «بیدار باش» و یک ساعت مانده به اذان صبح طبل سوم «نزدیک شدن وقت اذان صبح» را خبر می‌دهد، طبل با روش خاصی نواخته می‌شود و مردم از صدای طبل متوجه می‌شوند که چه قدر تا اذان صبح باقی مانده است.

مسئول حوزه پژوهش و مطالعات میراث فرهنگی خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه هر بار طبل زدن حدود ۴ دقیقه طول می‌کشد و تا شعاع ۵ کیلومتری شهر شنیده می‌شود، گفت: علاوه بر سحرهای ماه مبارک رمضان، هنگام رویت هلال ماه شوال و اعلام عید سعید فطر هم به دستور حاکم شرع یک نوبت طبل نواخته می‌شود و مردم آن را «شادمانه» می‌نامند.

وی یادآور شد: مراسم طبل‌زنی طبس به شماره ۱۸۹ در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده است.

سپیده قلندری اسفدن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + 9 =