کمپین حمایت از نجات «غار جهنم» تشکیل شد

مدیرعامل کانون هم اندیشان سبز گستر طبس گفت: غار جهنم علاوه بر جاذبه توریستی، ذخیره‌گاه طبیعی و علمی است که می‌تواند ده‌ها دانشگاه، سازمان و موسسات پژوهشی از آن بهره مند شوند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی طبس، کمپین حامیان نجات غار جهنم با هدف جلوگیری از تخریب بزرگترین اثر طبیعی ملی استان خراسان جنوبی با قدمت ۲۵میلیون سال و دارای شگفتی‌های کم نظیر به عنوان اثر طبیعی بکر و زنده تشکیل شده است که متاسفانه مدتی است که با وجود پیگیری‌های زیاد حامیان طبیعت و قوانین  محدودکننده مورد بی مهری معدنکاران قرارگرفته است.

«غار جهنم» کجاست؟
در شمال کوه سفیدِ روستای تپه طاق از توابع بخش دستگردان شهرستان طبس در شرق کویر مرکزی ایران است که برای رسیدن به دهانه غار از روستا باید ۴۰ کیلومتر جاده‌ای خاکی را طی کرد.

ویژگی غار جهنم

عمق «جهنم» ۵۰ متر و طول آن حدود ۳۵۰ متر تعیین شد. غار چهار دهانه دارد و از انواع غارهای آهکی به شمار می‌آید که کاملا زنده و فعال است، در حوضچه انتهایی غار مقداری آب باقی مانده است.

کاوشگران جهنم هنگام پیمایش با استخوان‌های زیاد خرد شده و حتی کاملی از کَل، بز و یک نوع سگ‌سان که احتمالا کفتار باشد و همچنین مار مواجه شدند.

غار جهنم2

علاوه‌بر جان‌باختگان غار، موجودات زنده‌ای هم در جهنم دیده شده‌اند، گونه‌ای از خفاش “نعل اسبی” و سوسک غار (Leptodirus Hochenwartii) که از لاشه حیوانات مختلف غار و مواد ارگانیک دیگر تغذیه می‌کند.

1خفاش

جهنم غاری آهکی است که تشکیلات فعال آن شامل انواع گل کلمی‌های سفید، سوزنی‌های بلوری، فلاوِسْتون‌ها، اسفنجی‌ها و دِراپری‌های کوچک، با توجه به کمبود آب و رطوبت منطقه، بسیار است که بر زیبایی این غار کویری افزوده است.

چرا غار جهنم؟

خطر اکتشافات معدنی، جهنم را تهدید می‌کند، با آن‌ که اداره‌ میراث فرهنگی و گردشگری خراسان جنوبی برای حفاظت از این غار در سال ۹۳، ضوابط محکمی را تعیین و هرگونه اقدامی را تا شعاع یک کیلومتری دهنه آن، ممنوع اعلام کرده بود، اما مجوزی برای حفاری و بهره‌برداری “منگنز” و “مرمر” از محدوده و داخل غار صادر شد. دستگاه حفاری معدن کمتر از ۳۰ متر با دهنه‌ غار فاصله داشت اما اکنون شاهد تخریب دهنه غار هستیم.

غار جهنم 33
سند عدم مجوز فعالیت معدنی تا شعاع هزار متری دهانه غار جهنم که نتیجه پیگیری شبانه روزی حامیان غار است در تصویر زیر مشاهده میشود.

مدیرعامل کانون هم اندیشان سبزگسترطبس:
عبدالجواد اشرفیان مدیرعامل کانون هم اندیشان سبزگسترطبس گفت: عظمت و شکوه خلقت خداوند را می توان در درون غار جهنم مشاهده نمود غار جهنم یک نعمت الهی و در نوع خود کم نظیر و منحصر به فرد است.

وی ادامه داد: ما باید بر حسب وظیفه، به عنوان یک پدیده حیاتی و زنده از آن حمایت و مانند چشم‌هایمان  از این نعمت خدادادی مواظبت کنیم این اثر طبیعی چندین میلیون ساله هم اکنون باکمال بیرحمی در زیر فشارها و عملیات معدنکاری مقاومت می کند و از تب کم توجهی و بی مهری می سوزد.

مدیرعامل کانون هم اندیشان سبز گستر طبس بیان کرد: علیرغم مهیا شدن اقدامات قانونی برخورد قاطعانه صورت نمی گیرد، مصوبه کارگروه غارشناسی سازمان حفاظت محیط زیست پیگیری و اجرایی نمی‌گردد، اقشار محلی و دوستداران طبیعت برای نجات غار جهنم دو سال است که به مسئولین دستگاه‌های متولی اعتماد کرده اند و نتیجه این اعتماد را تخریب غار هدیه گرفته اند.

وی با ابراز نگرانی از تخریب این غار گفت: به راستی با وجود اسناد و مدارک محکم موجود متولی اثر طبیعی باشکوه کدام دستگاه دولتی است؟ چه کسی باید پیگیر مسائل حقوق تضییع شده غار شود؟ جه کسی جوابگوی زنده به گور شدن موجودات و گونه های باارزش درون غار است و دهها سوال و دغدغه دیگر که موجبات آزرده شدن دلسوزان محیط زیست را فراهم نموده است.

غار جهنم ذخیره‌گاه طبیعی و علمی است که می‌تواند دهها دانشگاه،سازمان و موسسات پژوهشی را تغذیه نماید

اشرفیان ادامه داد: خالی از لطف نیست که بدانید، نهادهای دولتی، دانشگاهها ارگان های آموزشی موسسات خصوصی و طراحان و خبرگان برای ایجاد مکان ها و مراکز پژوهشی تحقیقاتی سالهای متمادی صرف وقت برنامه ریزی و هزینه های میلیاردی می کنند جای شگفتی و بسی تاسف است که حال باید شاهد نابودی این ذخیره‌گاه طبیعی و علمی باشیم که می تواند دهها دانشگاه سازمانها و موسسات پژوهشی را تغذیه نماید و یا به عنوان یک جاذبه گردشگری در صنعت توریسم مورد استفاده قرار گیرد.

وی اضافه کرد: حساب کنید برای ساخت چنین مکانی چقدر باید هزینه کرد اصلا قابل پیش بینی هم نیست و در بزرگترین دستگاههای محاسباتی نمی گنجد از مسئولین دلسوز نظام مقدس جمهوری اسلامی انتظار داریم بدون فوت وقت درپی نجات غار جهنم برآیند از مسئولین پر تلاش و دلسوز که به هر نحو ممکن در ابقای این ثروت الهی تلاش نموده اند نهایت سپاسگزاری را داریم و دست نیاز و دعا به درگاه خداوند متعال برمیداریم و نجات آنی غار جهنم را می طلبیم ما نیز برحسب وظیفه در راستای حفاظت از طبیعت و توسعه پایدار محیط زیست از هرگونه تلاش و فعالیت با اعتماد و دلگرمی مسئولین محترم دریغ نخواهیم ورزید.

7 دیدگاه دربارهٔ «کمپین حمایت از نجات «غار جهنم» تشکیل شد;

  1. سلام. میلیون ها سال طول کشیده تا این که این غار تشکیل شده و در اون حیات جریان داره و موجودات زندگی میکنند اما باز ما انسان ها نتوانستیم این مظهر زیبایی و شکوه خداوند را حفظ کنیم و آن را به خاطر دنیایمان تخریب کردیم. برای خودمان متاسفم.

    1. سلام آیا اشتغال مهم تر است یا غار چند نفر به علت بیکاری از منطقه کوچ کرده اند یا آیا شما تا بحال این غار را از نزدیک مشاهده کردید

    2. سلام آیا اشتغال مهم تر است یا غار چند نفر به علت بیکاری از منطقه کوچ کرده اند یا آیا شما تا بحال این غار را از نزدیک مشاهده کردید یگم منطقی باشیم تا بحال چند نفر رفتن بازدید از این غار ولی یه بحث دیگه که چقدر به اشتغال زای منطقه فکر کردید الان در حال خاطر حدود سی نفر بومی وغیر بومی داخل منطقه مشغول فعالیتن که به زودی به پنجاه نفر می رسه تاحالا خودتون و جای آدمهای بیکار منطقه که از درد بیکاری مجبور به کوچ شدن فکر کردید یا اعتیاد جوانان منطقه که ناشی از بی کاری فکر کردین یا این که میدانید که اهالی که اون منطقه مشغول به کار شدن از این امر راضین یا بحث پهن بادی که به تازگی توسط کار گران مشغول به کار محدوده شناسای شده بگم وجدان باید آدم داشته باشه بریزید دور این بچه بازیارو و عاقلانه فکر کنید مطمنا به نتیجه خوبی می رسید قبلا از شعوری که به خرج می دین کمال تشکر و دارم

    1. تا حالا به عمرت جرات رفتن چهارپنج
      کیلو متر داخل کویر و داشتی لازم به ذکر که اصلا جاده بدرد بخوری نداشته ولی الان حدود سی نفر نیروی بومی اونجا مشغول به کارند

  2. حیف این منابع طبیعی که اینطوری به یغما میبرن.اگه مردم کمک نکنن دوباره یه جای دیگه یه اثردیگه هم همین بلا هاروسرش میارن.پس بایدجلو این روگرفت.چون این اثاربرای تمام مردمه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + 2 =