رگ‌های آبی بیرجند آخرین نفس را می‌کشد

دبیر پنجمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران گفت: بررسی‌های علمی نشانگر آن است که خراسان‌جنوبی یکی از استان‌هایی است که بیشترین تأثیرگذاری را از شرایط اقلیمی و کمبود آب داشته باشد اما با وجود این سطح آب سفره زیر زمینی به‌دلیل برداشت بی‌رویه در دشت بیرجند به‌طور متوسط سالانه ۷۳ سانتی‌متر افت می کند.

علی شهیدی امروز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در بیرجند، اظهار داشت: کمبود آب در استان سبب خشک‌شدن چشمه‌ها، قنات‌ها ، چاه‌ها و رودخانه‌های فصلی شده که شور شدن آب را به‌دنبال دارد و بهره‌برداری بی‌رویه از سفره آب زیرزمینی سبب کاهش کمیت و کیفیت آب در استان شده است.

وی آب و خاک را دو عامل اصلی توسعه خراسان‌جنوبی دانست و افزود: با وجود کمبود آب در دهه‌های اخیر برای حفر خیلی از چاه‌ها در مناطق ممنوع مجوز داده و برداشت بی‌رویه از آب چاه‌ها سبب افت سالانه به‌طور متوسط ۷۳ سانتی‌متر سفره آب زیر زمینی در دشت بیرجند شده و با تخلیه آب زیر زمینی نشست زمین در استان آغاز شده و این موضوع نفوذ ناپذیری زمین را به‌دنبال دارد که موجب وقوع سیل‌های مهیب و آسیب به مزارع کشاورزی می‌شود.

به گفته وی الگوی کشت صحیح متناسب با منابع آب در استان وجود ندارد و طی دو سال گذشته خراسان‌جنوبی جزو استان‌های صادر کننده آب مجازی بوده که راهکار آن جایگزینی گیاهان کم آب بر به جای گیاهان پر آب بر است.

دبیر پنجمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران بیان داشت: همچنین کاهش عمق آب به پایین‌تر از ۱۵۰ متر سبب شد تا تاغزارهای استان نتوانند از آب استفاده کنند که این موضوع موجب گرفتار شدن آن‌ها به شپشک شده است.

وی با اشاره به استفاده از آب‌های ژرف و فسیلی برای حل مشکل کمبود آب خراسان‌جنوبی با تأکید بر اینکه در سال‌های اخیر آب را فدای همه‌چیز در مناطق ممنوعه کرده‌ایم و برای ایجاد یک کارخانه در منطقه ممنوعه اجازه حفر چند چاه داده شده، گفت: از آب‌های ژرف و فسیلی باید در زمان بحران یعنی زمان جنگ استفاده شود اما لازمه انجام این کار شناسایی آن برای بهره‌برداری در زمان بحران است.

انتهای پیام/


لینک منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دو × دو =