مراکز شبه خانواده فرصتی برای ارائه‌ یک محیط خانوادگی به کودکان و نوجوانان بد سرپرست

خبرگزاری فارس- خراسان جنوبی؛ علیرضا چاجی، نگرانی از زندگی حال و آینده فرزندان دغدغه هر خانواده‌ای است اما در این بین هستند کودکانی که به دلایل مختلف از داشتن خانواده محرومند یا والدین‌شان صلاحیت لازم برای نگهداری از آن‌ها را ندارند.

اینجاست که دولت‌ها و افرادی که دغدغه مشکلات و مسائل اجتماعی دارند، همچون پدر و مادر درباره زندگی این کودکان احساس مسئولیت می‌کنند.

شاید همین نگرانی، عامل اصلی ایجاد مراکزی برای نگهداری از این کودکان با عنوان مراکز شبه خانواده شد.

مراکزی که مأموریت اصلی آن، مراقبت شبانه‌روزی و پرورش و تربیت کودکانی است که به نوعی سرپرست دائمی خود را از دست داده‌اند یا بدون سرپرست باصلاحیت و مؤثر هستند.

شبه خانواده الگویی است که در آن کادری حرفه‌ای، امکان مراقبت از کودکان و نوجوانان را در یک محیط مشابه و مبتنی بر پایه‌های خانواده، فراهم می‌کند.

این مدل یکی از بهترین مدل‌هایی است که یک نهاد مراقبتی می‌تواند پیش بگیرد و در آن تا حد امکان یک محیط کودکانه و نزدیک به پایه و اساس خانواده را برای اعضا، به وجود بیاورد.

در این مراکز، تلاش می‌شود تا یک رویکرد حرفه‌ای و متناسب با نیازهای کودکان و نوجوانان انتخاب شود.

در هر مرکز شبه خانواده بسته به تعداد فرزندان و نیازهای جزئی و عمده‌ای که با آن مواجه هستند، برنامه‌ریزی‌های متفاوتی وجود دارد.

با وجود همه این‌ها، چیزی که بین این مراکز همیشه مشترک است، وجود یک خانواده دائمی است تا پیوند عاطفی بین بچه‌ها و سرپرست‌شان درست مانند یک خانواده واقعی برقرار باشد.

شبه پدر و مادری که در مراکز شبه خانواده زندگی می‌کنند می‌توانند تضمین کننده ثبات در زندگی کودکان باشند.

همین‌طور مربیانی که با مسئولیت‌هایی مثل روان‌شناس و پزشک و آموزگار وارد این مراکز می‌شوند، مهارت‌های حرفه‌ای را به این مراکز اضافه می‌کنند و پویایی این مراکز را در تعامل با کودکان افزایش می‌دهند.

مراکز شبه خانواده فرصتی برای ارائه‌ یک محیط خانوادگی به کودکان و نوجوانانی هستند که نمی‌توانند تحت مراقبت‌ والد یا قیم خود قرار گیرند حال اینکه تعدادی از آنها ممکن است دچار مشکلات اجتماعی، جسمی و روانی نیز باشند.

مرکز شبه خانواده می‌تواند به عنوان محیطی برای پرورش کودکان بی سرپرست، رها شده و سایر مواردی که در آن کودک هیچ ارتباطی با والدین ندارد، استفاده شود.

یکی دیگر از کاربردهای این مراکز استفاده از آن‌ها به عنوان یک خانه درمان موقت است، یعنی جایی که کودک از یک خانواده ناسالم یا یک محیط ناسالم، به آن جا انتقال می‌یابد و پس از درمان خودش و بهبود وضعیت خانواده دوباره نزد والدین خود برمی‌گردد.

نگهداری ۲۱۵ کودک در مراکز شبه خانواده استان

حسن شرفی، مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی امروز در گفت وگو با خبرنگار فارس از بیرجند اظهار داشت: اکنون ۲۱۵ کودک در مراکز شبه خانواده استان نگهداری می‌شوند و ۳۳۶ کودک هم به عنوان امدادبگیر بهزیستی در خانواده تحت حمایت هستند.

وی افزود: از این تعداد ۴۷ کودک به دلیل اعتیاد والدین، ۲ کودک به دلیل متارکه والدین، ۳۹ کودک به دلیل صلاحیت نداشتن سرپرست خانواده، هشت نفر به دلیل زندانی بودن سرپرست، ۱۱ کودک مجهول‌الهویه، ۹ کودک به دلیل فوت سرپرست و ۲ کودک به دلیل بیماری صعب‌العلاج تحت حمایت بهزیستی قرار گرفتند.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی با بیان اینکه علت ۸۰ درصد پذیرش‌ها اعتیاد والدین و نبود صلاحیت والدین بوده است، تصریح کرد: علت ۱۰ درصد پذیرش‌ها نیز زندانی بودن والدین و ۱۰ درصد سایر دلایل از جمله فوت سرپرست یا سرپرستان، بیماری‌های واگیر سرپرستان و مفقودالاثربودن والدین است.

شرفی یادآور شد: فرزندان تحت سرپرستی قابل واگذاری بهزیستی خراسان جنوبی تا ۱۶ سالگی می‌توانند به خانواده‌های متقاضی واگذار شوند و همواره تعداد متقاضیان از فرزندان بیشتر است.

وی خاطرنشان کرد: نوزادان دختر تا ۲ سالگی تقاضای بیشتری برای فرزندخواندگی دارند و هرچه سن فرزندان بالاتر می‌رود، احتمال فرزندخواندگی برای آنان کمتر می‌شود.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی درباره شرایط فرزندخواندگی گفت: بررسی صلاحیت متقاضیان طبق دستورالعمل تخصصی دفتر کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی، وضعیت اقتصادی اجتماعی مناسب و دارای مسکن و شغل مناسب، دادن تعهد مالی و اخلاقی درخصوص تامین آتیه فرزند، حداقل سن ۳۰ سال یکی از والدین و داشتن تابعیت ایرانی از جمله این شرایط است.

شرایط فرزند خواندگی

شرفی با تاکید بر اینکه متقاضیان کمتر از ۵۰ سال در اولویت هستند، افزود: تمکن مالی، نداشتن محکومیت کیفری، داشتن شغل پایدار با درآمد مکفی و بیمه پایه اجتماعی از دیگر شرایط فرزندخواندگی است.

وی اظهار کرد: متقاضیان سرپرستی کودک می‌توانند بدون مراجعه حضوری به ادارات بهزیستی از طریق سامانه فرزندخواندگی نسبت به ثبت‌نام اولیه و بارگذاری مدارک خود در سامانه براساس محل سکونت اقدام و کد رهگیری دریافت کنند.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی افزود: پیگیری‌های بعدی توسط کارشناسان شهرستان یا استان انجام می‌شود و در هر مرحله متقاضیان از طریق پیامک از پیشرفت پرونده مطلع می‌شوند.

شرفی یادآور شد: اگر خانواده‌ای تقاضای سرپرستی کودکان دارای شرایط خاص (بیمار یا معلول) را داشته باشد در صورتی که احراز صلاحیت شود و منعی در واگذاری فرزند به آن‌ها نباشد در اولویت خواهند بود.

وی گفت: توجه به رعایت تناسب سنی بین متقاضیان و کودک و اینکه بیشتر متقاضیان به دنبال نوزاد یا کودک زیر ۲ سال هستند باعث اعتراض و تجمیع پرونده‌ها از سال‌های قبل شده است.

مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی  از تسهیل روند فرزندخواندگی استان خبر داد و افزود: در گذشته چنانچه خانواده‌ای به هر طریق نوزاد بی‌سرپرستی را پیدا می‌کرد حتی متقاضی نگهداری او بود باید نسبت به تحویلش برای واگذاری به خانواده‌های متقاضی دیگر اقدام می‌کرد، اما با پیگیری‌های صورت گرفته این امکان فراهم شد تا خانواده‌ای که نوزاد بی‌سرپرست را پیدا و مدتی از او نگهداری می‌کند اگر واجد صلاحیت باشد، نوزاد به آنان واگذار شود.

شرفی خاطرنشان کرد: ۲۰ مرکز شبه خانواده در بهزیستی خراسان جنوبی به جامعه هدف خدمات ارایئه می‌دهند که ۱۹ مرکز غیردولتی و یک شیرخوارگاه دولتی است.

پایان پیام/۶۹۰۱۴


لینک منبع خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + یک =