کرسی آزاداندیشی پیرامون «افزایش جمعیت آری یا نه؟» به مناسبت روز دانشجو و با حضور اساتید دانشگاه پیام نور طبس و جمعی دیگر از دانشجویان و اساتید سطح شهرستان برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی طبس(طبس نیوز)، چند سالی است که بحث افزایش جمعیت در کشور ما رواج دارد اما هنوز این تدابیر به طور کامل نتوانسته در جامعه و خانوادهها جای خود را پیدا کند، به همین منظور دانشگاه پیام نور شهرستان طبس با برگزاری کرسی آزاد اندیشی در خصوص افزایش یا کاهش جمعیت با حضور صاحب نظران و کارشناسان این امر را مورد بررسی قرار داد که موافقین و مخالفین هر کدام با ادله خود به طرح بحث پیرامون این موضوع پرداختند.
موافق طرح افزایش جمعیت در ابتدا با اشاره به تاریخچه این موضوع و بیان اطلاعاتی در این خصوص گفت: ستاره فرمان فرمایان از طرف دربار پهلوی در آمریکا و تحت حمایت سازمان ملل آموزش دیده و پس از ورود به ایران با تاسیس مرکز خیریه و شعار پیشگیری از بارداری زنان ایرانی را تشویق به کاهش جمعیت میکند که با همکاری وزارت بهداشت وقت همراه بوده است، اما با سقوط پهلوی این فعالیتها منحل میگردد و مجددا رشد جمعیت به طور محسوسی افزایش مییابد و به این اعتبار متولدین دهه شصت از فراوانی بالایی برخوردارند.
وی نیز با اشاره به پخش بیش از هزار پیامک در تمسخر فرزند آوری و رشد جمعیت در این باره افزود: اکنون جنگی جمعیتی در جهان در حال رخ دادن است که پاکسازی نژادی یکی از اهداف آن است و این مهم میطلبد که خانوادههای مسلمان ایرانی با خطرات و نتایج کاهش جمعیت آشنا باشند و این را باور داشته باشند که فرزند نعمتی است که بهمراه خود رزق و روزیاش را میآورد.
وی گفت: هر چند افزایش جمعیت برای خانوادهها ممکن است مشکلاتی را بدنبال داشته باشد اما مردم ما نباید فراموش کنند که در هشت سال جنگ تحمیلی نیز مشکلات زیادی برای رزمندگان وجود داشته که راه توجیه را برایشان باز میکرده است اما آنان روی تمام این بهانهها چشم بستند و به اصلیترین وظیفه خود توجه نمودند که همان دفاع از خاک و جان و مال و ناموس بود و در حال حاضر نیز با توجه به اینکه ما در یک جنگ جمعیتی قرار گرفتهایم نباید با بهانههایی که میشود چشم را بر آن بست از وظیفه خود کوتاهی کنیم.
موافق طرح افزایش جمعیت ادامه داد: باور و اعتقاد مردم با وجود ماهواره و رسانههای غربی در حال کمرنگ شدن است و ما از اصل توکل در زندگی خود غافل شدهایم و فراموشمان شده که روزی ما در دست خداست و البته که از ما باید حرکتی صورت گیرد تا خداوند برکت بدهد.
در ادامه منتقد طرح افزایش جمعیت نیز به بیان نظرات و ایدههای پرداخت و با بیان اینکه من مخالف طرح افزایش جمعیت آنطور که ظاهرا دیده میشود نیستم، گفت: افزایش جمعیت نیاز به مدیریت و برنامهریزی دقیق دارد و وقتی حضرت آقا در سخنرانی خود اعلام میکنند که باید به این مسئله توجه شود، نباید مسئولین کشور دست روی دست بگذارند تا مشکلات به خودی خود حل شود.
وی گفت: باید سیاستهایی در کشور تعبیه شود تا نتایج آن منجر به این شود که مردم متقاعد شوند که آیندهٔ زندگی خود و فرزندانشان تضمین میشود و این روایت صحیح است که فرزند روزی خود را میآورد اما یادمان نرود که از هر دری فقر وارد شود، از در دیگر ایمان خارج میشود.
منتقد موضوع کرسی آزاداندیشی در ادامه گفت: اگر مردم دچار ناامنی و اضطراب نسبت به آینده خود و خانواده خود شوند، طبیعتا پذیرش هزینه بچهدار شدن را مشکل میدانند و در مقابل این امر مقاومت کنند و این وظیفه مسئولین است که به کیفیت زندگی مردم و رشد مثبت اقتصادی توجه بیشتری نشان دهند، چیزی که در حال حاضر و در رسانههای مجازی شاهدش هستیم این است که هزینه یک وعده غذای ساده برای یک خانواده چهار نفره، هشت هزار و پانصد تومان میشود و این برای مردم ناخودآگاه تبدیل به هشداری میگردد که همان دو بچه کافی است.
وی خاطرنشان کرد: نه رشد بیرویه مورد تایید است و نه کاهش جمعیت و رشد منفی که منجر به فرسودگی میشود و هرگاه جمعیت از لحاظ بهداشت، آموزش و پرورش و مسکن و رفاه به حد قابل قبولی رسید، آن زمان است که باروری خود به خود افزایش پیدا میکند.
منتقد طرح افزایش جمعیت با اشاره به تغییر سبک زندگی و طرز فکر مردم، گفت: اگر اکنون به یک خانم مخصوصا اگر شاغل باشد، بگویی یک بچه دیگر بیاور به بهانه شغل و ناتوانی در تربیت فرزند و نبود آزادی بعد از بچهدار شدن و هزار و یک عذر و دلیل دیگر از این امر سر باز میزند و گاها مشاهده میکنیم خانوادههایی را که برای سیسمونی نوزاد خود هزینههای بالایی را پرداخت میکنند و هر سال جشن تولدهای آنچنانی با سبکها و تمهای گوناگون برای فرزندانشان برگزار میکنند که باعث چشم و هم چشمی و تغییر ذائقه مردم میشود و در این راستا صدا و سیما وظیفه دارد بطور جدی در اصلاح سبک زندگی مردم با پخش برنامههای با کیفیت و در عین حال جذاب تلاش نماید.
در ادامهٔ کرسی آزاد اندیشی چند نفر از دانشجویان و مسولین دانشگاه پیام نور شهرستان طبس به طرح نظرات و ایدههای خود پرداختند و در پایان استاد محمدرضا بخشیان و استاد عزیزایی که هر دو متخصص در این زمینه بودند نظرات حاصل را جمعبندی نمودند.
بخشیان با اشاره به فلسفه ازدواج در حوزه قرآن و روانشناسی گفت: مهمترین قسمت ازدواج رسیدن به آرامش است و یکی از اسباب آن فرزند است که سبب بقای نسل است و با توجه به اینکه تفکر ما به سمت لذتجویی گرایش پیدا کرده، با آمدن فرزند این احساس در بعضی از افراد پدید میآید که دیگر نمیتوانند به تفریحات و سرگرمیهای خود بپردازند و علت کم شدن جمعیت تغییر سبک است و این تغییر سبک بدلیل تغییر نگرش است و چیزی نیست که بشود آن را در یکی دو روز و با دادن وعده و وعید تغییرش داد در سیاستهای دولت و تلاش مردم در کنار هم نتیجه بخش خواهد بود.
وی افزود: همچنین اگر تبلیغات تلویزیون با صداقت و تجزیه و تحلیل باشد مسلما تاثیرگذار خواهد بود.
عزیزایی نیز با دادن آماری در خصوص جمعیت گفت: مقام معظم رهبری در صحبتهای خود به برنامهریزی افزایش جمعیت اشاره دارند و همه کشورهای توسعه یافته در طول صد سال جمعیت کشورشان را با ضریب مشخصی ثابت نگه داشتهاند، اما در ایران یک روند ثابت و مشخصی پیش گرفته نمیشود.
وی گفت: در حال حاضر نوع زندگی، نوع کار و نوع نگرش مردم تغییر پیدا کرده است که بر روی میزان جمعیت کشور اثر گذاشته است و باید سیاستهایی را اتخاذ نمود تا طرح افزایش جمعیت بصورت معتدل و نرمال پیش رود.
شایان ذکر است این کرسی آزاد اندیشی به همت دفتر بسیج دانشجویی پیام نور طبس برگزار گردید.