رئیس شبکه بهداشت و درمان طبس مشکل عمده حوزه بهداشت و درمان این شهرستان را پراکندگی و بعد فاصله طبس تا مراکز استانهای یزد و خراسان جنوبی عنوان میکند.
طبس نیوز: رئیس شبکه بهداشت و درمان طبس مشکل عمده حوزه بهداشت و درمان این شهرستان را پراکندگی و بعد فاصله طبس تا مراکز استانهای یزد و خراسان جنوبی عنوان میکند.
وجود ۱۳ بیمارستان از جمله سوانح و سوختگی، مرکز جامع روان پزشکی و …، بهره مندی از تختهای بیمارستانی متناسب با جمعیت، مراکز بهداشتی-درمانی، خانه های بهداشت و … یزد را به لحاظ برخورداری از امکانات و زیرساختهای بهداشت و درمان، از بسیاری استانهای دیگر متمایز کرده است. با این وجود به گفته مردم و مسئولان طبس، این شهرستان که تا اواخر اسفند ۹۱ در نقشه تقسیمات کشوری محدوده ای از این منطقه بوده، نصیب چندانی از این امکانات ندارد که شاید یکی از دلایل این محرومیت دوری طبس و فاصله ۳۷۰ کیلومتری این شهر تا مرکز استان یزد بوده است. موضوعی که نماینده مردم شهرستانهای فردوس، سرایان، بشرویه و طبس در مجلس شورای اسلامی هم به آن اشاره میکند، «ضرورت نگاه منطقه ای به بحث بهداشت و درمان طبس به دلیل دوری آن از مراکز استان است. وقتی طبس جزو یزد بود با وجود امکانات بهداشتی درمانی در این استان موضوع دوری طبس از مرکز یزد مصداق داشت. فاصله طبس با یزد بیش از ۳۶۰ کیلومتر بود، حتی ۲ بخش این شهرستان هم با یزد حدود ۴۷۰ کیلومتر فاصله داشت، در حال حاضر هم طبس با مرکز خراسان جنوبی فاصله زیادی دارد و اوضاع مثل سابق است بنابراین باید به این شهرستان در حوزه بهداشت و درمان نگاه ویژه شود». پس از الحاق طبس به خراسان جنوبی موضوع فاصله این شهرستان و مشکل مسافت ۲۷۰ کیلومتری طبس با بیرجند هنوز مطرح است و تفاوت چندانی ایجاد نشده پس در این شرایط بهترین گزینه ایجاد مراکز درمانی مجهز در این شهرستان است.
کمبود امکانات درمانی
گلایه مشترک بیشتر مردم طبس، مشکلات بهداشت و درمان است، آنان از کمبود امکانات درمانی و پزشکان متخصص ناراضیاند. یکی از شهروندان میگوید: وضعیت بهداشتی درمانی طبس چندان مطلوب نیست. بیمارستان فعلی امکانات کمی دارد و بیمارستان در دست احداث هم هنوز برای استفاده بیماران آماده نشده است، با این شرایط مجبوریم برای برخی عملهای جراحی جزئی راهی دیگر مناطق مثل یزد یا بیرجند شویم. «محمدرضا آشوری مقدم» به عنوان نمونه توضیح میدهد: یکی از آشنایان را برای عمل طحال به بیمارستان یزد اعزام کردند. سوال این است که چرا به دلیل کمبود امکانات، بیماران علاوه بر رنج بیماری باید متحمل سختیهای مضاعف و هدررفت وقت و پولشان باشند؟ یکی از بازاریان طبس هم که از کمبود امکانات درمانی بیمارستان شهرستان گلایه دارد، میگوید: بیمارستان مصطفی خمینی امکانات مناسبی ندارد. پدرم به دلیل بیماری قلبی و اعزامهای متعدد از این بیمارستان به بیمارستانهای دیگر مناطق جان خود را از دست داد. بیماران برای اطمینان خاطر و این رفت و آمدهای بین بیمارستانی که ناشی از کمبود امکانات بیمارستان طبس است مجبورند مراحل درمانشان را در یکی از بیمارستانهای شهرهای یزد یا بیرجند و… بگذرانند که این امر مشکلات بیشتری برای آنان به دنبال دارد.
تعداد کم پزشکان متخصص
کمبود پزشک متخصص هم از دیگر مشکلات درمانی مطرح شده از سوی بسیاری از شهروندان طبس است. «حبیب ا… بهاور» میگوید: تعداد پزشکان متخصص بیمارستان طبس کم است و در تخصصهای اصلی با مشکل کمبود پزشک و در دیگر رشتهها نیز با نبود متخصص روبه رو هستیم. این مسئله باعث شده است که بیماران برای درمان راهی دیگر مناطق کشور شوند در حالی که به دلیل گستردگی طبس فاصله این شهرستان تا یزد حدود ۳۶۰ کیلومتر و تا بیرجند حدود ۲۷۰ کیلومتر است. شهروند دیگری هم معتقداست علاوه بر کمبود پزشک متخصص در طبس، مسئله مهمتر ماندگار نبودن پزشکان در این منطقه محروم است. پزشکی که بعد از ماهها پیگیری مسئولان امر راضی به فعالیت در طبس میشود به هر دلیلی اعم از کمبود امکانات موجود و محرومیت منطقه تمایلی به ادامه فعالیت ندارد و این امر مشکلات موجود را مضاعف میکند.
بعضی پزشکان متخصص میخواهند بروند
شاید ابتدای کار اوضاع کمی بدتر هم شود چون رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در گفت و گو با «خراسان جنوبی» از رفتن تعدادی از پزشکان متخصص بیمارستان طبس خبر میدهد. «متخصص رادیولوژی، یکی از جراحان عمومی و متخصص قلب این بیمارستان هم میخواهند بروند. بعضی وقتها ماندگاری پزشکان در این گونه مناطق مشکل است.»دکتر «کریمی» در عین حال میگوید: زیرساختهای درمانی طبس را دیدهایم، چندان بد نیست، وضعیت آن مشابه شهرستانهایی مثل قاینات و فردوس است، تعداد پزشکان متخصص طبس هم در حد ارائه خدمات درمانی ضروری کفایت میکند. بیمارستان طبس پزشکانی در رشته های ارتوپدی، جراحی عمومی، زنان، رادیولوژی، اطفال، چشم و قلب دارد.
این بار ضرورت نگاه منطقه ای
اینجاست که تاکید نماینده مردم شهرستانهای فردوس، سرایان، بشرویه و طبس در مجلس اهمیت بیشتری پیدا میکند «هر چند زیرساختهای بهداشتی درمانی طبس با توجه به موقعیت جغرافیایی این شهرستان نامطلوب است اما با این حال باید حوزه بهداشت و درمان این شهرستان به شکل ویژه یعنی منطقه ای و نه شهرستانی دیده شود.» «عبدا…زاده» میگوید: به دلیل بعد مسافت طبس با مراکز استانهای یزد و خراسان جنوبی باید یک مرکز درمانی مجهز در طبس ایجاد شود چون بسیاری از بیماران شهرستان که به فوریتهای پزشکی نیاز دارند به دلیل نبود امکانات در مسیر راه، جان خود را از دست میدهند. با این شرایط نباید این مسئله را شهرستانی نگاه کنیم بلکه علاوه بر تجهیز امکانات باید در زمینه تامین نیروی انسانی متخصص به ویژه افزایش و حفظ این نیروها در شهرستان تلاش کنیم. به نظر او، خراسان جنوبی هم در حوزه بهداشت و درمان کمبودهایی دارد و باید به استان نگاه ویژه شود که در بودجه تلاش کردیم رفع این مشکل بیشتر مورد توجه باشد.
پراکندگی جمعیت خدمات رسانی را مشکل کرده است
رئیس شبکه بهداشت و درمان طبس هم مشکل عمده حوزه بهداشت و درمان این شهرستان را پراکندگی و بعد فاصله طبس تا مراکز استانهای یزد و خراسان جنوبی عنوان میکند و میگوید: این مسئله خدمات رسانی در این حوزه را مشکل کرده است متاسفانه امکاناتی که به این بخش تعلق میگیرد براساس شاخص جمعیت است، ملاک پراکندگی خیلی در نظر گرفته نمیشود در حالی که مناطق دارای جمعیت پراکنده باید از امکانات بیشتری برخوردار شوند تا حداقل خدمات به بیماران ارائه شود. به گفته دکتر «سهیلی»، با این وجود طی سالهای اخیر چند مصوبه خوب در حوزه بهداشت و درمان برای طبس اجرایی شد که مربوط به سفر مقام معظم رهبری و رئیس جمهور به یزد بود. براساس این مصوبهها از ۸ مرکز بهداشتی درمانی طبس ۴ مرکز به طور کامل نوسازی و جایگزین و بقیه مراکز هم بهسازی و تعمیر شد. وی میافزاید: تجهیزات پزشکی، آمبولانس و… هم براساس نظام سطح بندی در مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان وجود دارد و مشکل خاصی در این زمینه نیست.
کمبود فضا و قدیمی بودن ساختمان بیمارستان فعلی
رئیس شبکه بهداشت و درمان طبس قدمت ساختمان بیمارستان فعلی این شهر را مربوط به سال ۵۲ میداند و میگوید: ساختمان بیمارستان مصطفی خمینی قدیمی است. بسیاری از قسمتهای آن بعد از زلزله سال ۵۷ تکمیل شد در حال حاضر به دلیل کمبود فضا و قدیمی بودن ساختمان بیمارستان مشکلاتی وجود دارد. وی درصد اشغال تخت در این بیمارستان را ۶۷ درصد اعلام و اضافه میکند: چارت سازمانی این بیمارستان ۷۵ تختخوابی است ولی حدود ۸۵ تخت در این بیمارستان فعال است. به گفته وی، بخشهای اصلی بیمارستان طب مشکل چندانی ندارد، بیشترین مشکل مربوط به نبود بخشهای ویژه ICU و NICU است که بیماران این بخشها برای درمان به یزد و بیرجند منتقل میشوند. به نظر وی، با تکمیل و بهره برداری بیمارستان در دست احداث طبس بسیاری از مشکلات بهداشتی- درمانی موجود اعم از کمبود پزشک متخصص و امکانات رفع خواهد شد که این بیمارستان در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد ولی به دلیل مشکلات مالی سیر تکمیل و بهره برداری آن کند است.
توقف احداث بیمارستان جدید
نماینده مردم شهرستانهای فردوس، سرایان، بشرویه و طبس در مجلس شورای اسلامی هم بهره برداری از بیمارستان در دست احداث طبس را راهکاری برای حل بسیاری از مشکلات حوزه بهداشت و درمان این شهرستان میداند و میگوید: حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد کار این پروژه باقی مانده و هنوز انجام نشده و حدود ۳ یا ۴ ماه است که به دلیل نبود اعتبار پروژه متوقف است یا امور مربوط کند انجام میشود. دکتر «عبدا… زاده» میافزاید: تاکنون چند بار هیئتهایی از وزارت راه و شهرسازی از این پروژه بازدید و موضوع را بررسی کردهاند ولی هنوز نتیجه ای حاصل نشده است.
لزوم انتقال بودجه بهداشت و درمان
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم به نتیجه رسیدن این موضوع و بهبود وضعیت بهداشت و درمان طبس را در گرو تکمیل تغییر و تحولات اخیر موضوع الحاق طبس به خراسان جنوبی میداند و میگوید: تاکنون چند جلسه برای پیگیری موضوع در طبس و مرکز استان با حضور نمایندگان مربوط برگزار شده است چون منابع مالی طبس در این حوزه هنوز از طریق یزد تامین میشود خیلی نمیتوان در این زمینه کاری کرد. دکتر «کریمی» با تاکید بر این که تغییر و تحولات مربوط به الحاق طبس به خراسان جنوبی باید سریعتر تکمیل شود، میافزاید: در حال حاضر حقوق و مزایای کادر حوزه بهداشت و درمان طبس از طریق یزد پرداخت میشود چون بودجه ۹۲ این شهرستان قبل از الحاق طبس به خراسان جنوبی در بودجه یزد لحاظ و در مجلس تصویب شده است بنابراین باید انتقال این بودجه سریعتر انجام تا امور مربوط پیگیری شود که در این زمینه از طریق مسئولان یزد، طبس و خراسان جنوبی پیگیریهایی در حال انجام است. به گفته وی، در این شرایط به ویژه تکمیل بیمارستان در دست احداث طبس و رفع مشکل اعتباری آن هم در گرو انجام این تغییرات است چون بودجه مهر ماندگار این پروژه در منابع مالی یزد لحاظ شده است. در سفر اخیر مهندس محرابیان، دستیار ویژه رئیس جمهور نیز موضوع مطرح و بررسی شد و قرار است با حضور نمایندگانی از استانداری خراسان جنوبی و یزد و مسئولان مربوط به زودی جلسه ای برای انتقال این بودجه و رفع مشکلات موجود برگزار شود.
مرجع: خراسان